fbpx
Uutiset

Sotilaskoti muuttuu, mutta sisar pysyy

Kolme vuosikymmentä sotilaskotisisarena toiminut Marjatta Ristiluoma on nähnyt sotilaskodin ja varusmiestoiminnan muuttuvan vuosien saatossa monella tapaa.

Pääasiassa kirjastosisarena toiminut konkari on todistanut vuosien varrella esimerkiksi varusmiesten lukutottumusten uusiutumista. Hänen mukaansa varusmiehet ovat ahkeria kirjojen kuluttajia.

-Kun 80-luvulla luettiin Sariolaa ja Paasilinnaa, niin nyt luetaan paljon fantasiaa, kuten Harry Potteria. Päätaloa sen sijaan ei lue kukaan nuorimies, Ristiluoma toteaa.

-Sotilaskotitoiminta on muuttunut esimerkiksi niin, että peruspalvelujen lisäksi on tullut uusia palveluja, kuten tietokoneet ja internet. Myös asiakkaat ovat muuttuneet: tuntuu, että nykynuoret ovat jotenkin avoimempia.

Kymmenen vuotta sitten MS-taudin vuoksi lehtorin työstä eläkkeelle jäänyt Ristiluoma on työuransa jälkeen jatkanut samojen harrastusten parissa kuin nuorempanakin. Loppuun hän ei itseään kuitenkaan polta, vaikka tekemistä riittäisi järjestöissä ja yhdistyksissä yllin kyllin.

-Itsensä hoitamiseen pitää jäädä aikaa MS-taudin takia. Kun on puhki, niin silloin levätään.

Sotilaskotityöhön Ristiluomalla on aina ollut jonkinlainen kutsumus. Maanpuolustushenkisen isän johdattelemana Marjatta Ristiluoma kiinnostui maanpuolustustyöstä jo varhain.

– Se on elävää elämää, mikä kiehtoo minua. Asiakkaat ovat mukavia, ja töissä on samalla lailla ajattelevia ihmisiä, joista olen saanut hyviä ystäviä, hän kertoo.

-Sotilaskotitoiminta on elinikäinen harrastus, mutta sen muodot vain muuttuvat. En lähde enää esimerkiksi sotaharjoituksiin, Ristiluoma nauraa.

Uudenlainen toiminnan muoto on yhdistyksen viime vuonna perustettu perinnejaosto. Jaoston kymmenkunta ihmistä kokoontuu säännöllisesti muun muassa arkistoimaan pöytäkirjoja ja lajittelemaan valokuvia.

Työsarkaa riittää, sillä vuonna 1918 perustetun Hämeenlinnan sotilakotiyhdistyksen asiakirjoja on kertynyt aikamoinen nivaska.

-Se on sotilaskotiperinneyhdistysten ansiota, että näitä jaostoja on perustettu eri sotilaskotiyhdistyksiin, Ristiluoma kiittelee.

Vaikka sotilaskotitoiminta ja lukuisat luottamustoimet lohkaisevat ison palan eläkeläisen arjesta, on Marjatta Ristiluoma ehtinyt ympätä päiväjärjestykseensä uudenkin harrastuksen. Kansalaisopisto on saanut riveihinsä uuden, innokkaan kieltenopiskelijan.

-Aloitin viime syksynä espanjan opiskelun. Jotain on kielestä jo tarttunut, mutta kuunteleminen on vielä kovin vaikeaa, Ristiluoma sanoo. (HäSa)

Menot