Uutiset

Sotilasläänin komentaja: Nykymenolla rahat loppuvat

Hämeen vaalipiirin kansanedustajat ja maakuntaliiton edustajat vierailivat maanantaina Parolan varuskunnassa tutustumassa varuskuntien näkymiin Puolustusvoimien säästöesityksen jälkeen.

Hämeen liiton järjestämän tapaamisen aiheina olivat Parolannummen, Lahden ja Riihimäen varuskuntien nykytilanne ja tulevaisuudennäkymät. Helmikuun alussa julkistettu säästölista on Hämeessä sulkemassa Lahden varuskunnan ja siirtämässä Riihimäen varuskunnan Parolan Panssariprikaatin alaisuuteen.

Tiedotusvälineiden edustajia ei päästetty mukaan vierailulle.


Lakkautukset välttämättömiä

Hämeen liiton maanantaina lähettämän tiedotteen mukaan Länsi-Suomen sotilasläänin komentaja kenraalimajuri Juhani Kääriäinen painotti kansanedustajille, että esitetyt muutokset ovat välttämättömiä ja ne on hyväksyttävä. Kääriäisen mukaan nykyisellä tavalla rahat loppuisivat vääjäämättä.

Huomenna keskiviikkona reserviin siirtyvän Kääriäisen mukaan vapaaehtoisen maanpuolustustyön lisääminen painottuu tulevaisuudessa. Puolustusvoimien on hänen mukaansa myös pystyttävä vähentämään päällekkäisen työn tekemistä organisaation eri tasoilla.

Yksi tavoista vähentää päällekkäisyyttä on sotilasläänien lakkauttaminen.

Tähän asti sotilasläänit ovat mukailleet maakuntarajoja, mutta Kääriäisen mukaan jatkossa toiminnassa on otettava huomioon myös kuntien, sairaanhoitopiirien ja pelastusalueiden toiminta-alueet, jotta yhteistyö jatkuisi jouhevasti.


Kysymyksiä työllistymisestä

Puolustusvoimien säästöjen lisäksi kansanedustajia puhuttivat Hämeen liiton mukaan myös varusmiespalveluksen rooli nuorten työuralle pääsemisessä sekä siviilipalvelusasiat.

Varusmiesten työllistymisestä kysyneelle kansanedustaja Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) kerrottiin tiedotteen mukaan, että tulevaisuudessa ainakin merkittävä osa ammattikuljettajista on hankkinut pätevyytensä puolustusvoimien koulutuksessa.

Siviilipalvelusta koskeviin kysymyksiin vastattiin Hämeen liiton mukaan toteamalla, että se valitaan nykyään lähes poikkeuksetta joistakin muista kuin aatteellisista syistä. (HäSa)