fbpx
Uutiset

Sotilasmuseot yhteen jo ensi vuonna?

Suomen Tykistömuseota ylläpitävä Tykkimiehet ry on päättänyt selvittää, miten kahden pienemmän sotilasmuseon yhdistäminen saman katon alle onnistuisi parhaiten.

Aloite yhdistämiseen on tullut Pääesikunnalta ja sotilaallista museotoimintaa johtavalta Sotamuseolta.

– Siellä ei enää haluta pitää erillisiä pieniä museoita, vaan haetaan suurempia kokonaisuuksia, Tykkimiehet ry:n puheenjohtaja Jouko Alasjärvi sanoo.

Tykkimiehet ry hyväksyi yhdistymisehdotuksen viime viikonloppuna vuosikokouksessaan. Alasjärven mukaan nyt selvitetään mahdolliseen yhdistämiseen liittyviä käytännön asioita ja varsinainen yhdistämispäätös tehdään selvityksen perusteella viimeistään ensi syksynä.

Näin kahden pienemmän museon kokoelmilla laajennettu Tykistömuseo olisi valmis jo kesäksi 2012.


Näyttelyt yhdistettäisiin

Yhdistäminen tietäisi käytännössä kahden pienemmän museon lakkauttamista ja niiden näyttelyesineistöjen ja arkistojen siirtämistä osaksi Tykistömuseota Hämeenlinnan Linnankasarmeille.

Alasjärven mukaan erillisiä pioneeri- tai viestinäyttelyitä ei rakennettaisi Tykistömuseon oheen, vaan materiaali yhdistettäisiin Tykistömuseon näyttelyihin.

– Kokoelmat ovat sangen pieniä, joten Tykistömuseolla on niille tilaa, Alasjärvi sanoo.

Hänen mukaansa pulmia voi tulla vain Pioneerimuseon raskaan kaluston kanssa, jolle pitäisi löytyä lisää tilaa museon ulkonäyttelyalueelta. Museolla on kokoelmissaan tilaa vaativia panssarivaunuja ja ponttoniajoneuvoja.


Vanhalle viestikoululle

Valtakunnallinen Pioneerimuseo on Suomen vanhin aselajimuseo. Kymenlaakson Miehikkälässä sijaitseva museo toimii osana Salpalinjan museokokonaisuutta. Yhteistyö ei kuitenkaan ole toiminut toivotulla tavalla ja Pioneerimuseon ylläpitäjät kannattavat muuttoa Hämeenlinnaan.

Viestikiltojen liiton ylläpitämä Viestimuseo toimii Riihimäen varuskunta-alueella. Vapaaehtois-voimin auki pidetyn museon toiminta on hyvin pienimuotoista.

Jouko Alasjärvi muistuttaa, että Tykistömuseolla on sijaintinsa ansiosta historiallinen linkki viestiaselajiin.

– Museohan toimii rakennuksessa, joka on aikanaan ollut viestikouluna. (HäSa)

Menot