Kolumnit Uutiset

Sotshi ei innosta valtionjohtajia

Poisjäännistään Sotshin talviolympialaisista ovat toistaiseksi ilmoittaneet Saksan liittopresidentti Joachim Gauck, Ranskan presidentti Francois Hollande, Britannian pääministeri David Cameron, EU:n oikeusasioista ja perusoikeuksista vastaava komissaari Viviane Reding sekä Liettuan ja Viron presidentit Dalia Grybauskaite ja Toomas Ilves.

Heistä ainoastaan Grybauskaite sanonut suoraan boikotoivansa talvikisoja poliittisista syistä. Hän arvostelee Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia sekä Venäjän suhtautumista naapurimaihinsa.

Kovin isku Venäjän presidentille Vladimir Putinille lienee se, etteivät Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, varapresidentti Joe Biden eivätkä myöskään heidän vaimonsa aio matkustaa Sotshiin. Lontoon kesäkisojen avajaisissa viime vuonna Yhdysvaltain delegaatiota johti First Lady Michelle Obama.

Yhdysvaltoja edustaa kisojen avajaisissa ja päättäjäisissä viisijäseniset delegaatiot. Avajaisissa on mukana muun muassa homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertonut entinen tennistähti Billie Jean King.

Venäjä on homofobinen maa. Putin on toisaalta toivottanut homot tervetulleeksi Sotshiin.

Venäjän opposition näkemykset Sotshin kisojen boikotoinnista vaihtelevat. Vankilasta vapautettu Pussy Riot -ryhmän jäsen Nadezhda Tolokonnikova kehottaa boikotoimaan kisoja. Ryhmä pelkää, että suojasää päättyy, kun kisat ovat ohi.

Pussy Riot toivoo Venäjän seuraavaksi presidentiksi kymmenen vuoden vankeudesta vapautunutta Mihail Hodorkovskia, joka puolestaan ei lämpene boikotoinnille. Hänen mielestään suurta urheilujuhlaa ei pitäisi pilata, mutta kisoista ei saisi myöskään tulla Vladimir Putinin juhlaa.

Suomessa urheilujohtajat, urheilijat eivätkä myöskään urheilutoimittajat ole juuri vaivanneet päätään sillä, onko oikein järjestää olympiakisat maassa, joka ei kunnioita ihmisoikeuksia eikä demokratiaa.

Ilahduttava poikkeus on Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Teemu Myllärinen. Hänen mielestään ihmisoikeuksia tulee puolustaa ilman, että urheilijat kärsivät.

– Moskovassa nähdyt urheilijoiden mielenilmaisut ovat paras tapa vaikuttaa ja aiheuttaa kiusallisia kysymyksiä autoritaarisille johtajille. Ehkäpä Suomen maajoukkue voisi marssia Sotshin avajaisissa sateenkaarilipun värein koristelluissa hiihtopipoissa, Myllärinen hehkutti Moskovassa viime kesänä järjestettyjen yleisurheilun MM-kisojen jälkeen.

Ainoana poliitikkona Sotshin kisojen boikottia on esittänyt kansanedustaja Jörn Donner (r.), jonka mukaan Putinin kisoista poisjäämällä säästettäisiin miljoonia euroja. Donner sanoi Iltalehdessä esittäneensä boikottia, kun kukaan muu ei uskalla.

Sotshin olympialaisiin on aikaa 38 päivää. Kisojen onnistuminen ei ole vieläkään varmaa.

Talvikisat järjestetään ensimmäistä kertaa subtrooppisessa ilmastossa, missä lumi sulaa vuorilta nopeasti. Kisoja varjostaa myös Venäjän sisältä kumpuava terrorismi.