Uutiset

Soukola nappasi äänen 57 sentillä

Hämeenlinnalainen Ismo Soukola (ps.) pääsi eduskuntaan alle kolmen tuhannen euron vaalikampanjalla. Hän käytti vaaleihin vain 2 868 euroa ja sai yhteensä 5 059 ääntä. Yksi ääni maksoi Soukolalle siis 57 senttiä.

Riihimäkeläisen Aino-Kaisa Pekosen (vas.) ääni maksoi 7,3 euroa. Tieto ilmenee Soukolan ja Pekosen jättämistä vaalirahoitusilmoituksista.


Pekosella paljon tukijoita

Suurin osa hämäläiskansanedustajista jättää vaalirahoitusilmoituksensa teon viime tippaan. Kuusi viikkoa vaalien jälkeen ilmoituksen on toimittanut vasta kolme kansanedustajaa: Soukolan ja Pekosen lisäksi asikkalalainen James Hirvisaari (ps.).

Heistä kalleimman kampanjan teki Pekonen, joka käytti kevään eduskuntavaaleihin 29 574 euroa. Hirvisaaren kokonaisvaalibudjetti oli 12 956 euroa ja Soukolan 2 868 euroa.

Eniten omaa rahaa käytti Hirvisaari, 7 875 euroa. Pekosen pankkitili köyhtyi puolestaan 6 625 eurolla, kun taas Soukola pärjäsi 1 318 euron omavastuuosuudella.


Kukaan ei mainitse nimiä

Ulkopuolista rahoitusta sai eniten Pekonen. Hän keräsi suoraan puolueeltaan 7 290 euroa, puolueyhdistyksiltä 5 068 euroa, ay-taustaiselta Punajuuri ry:ltä 4 000 euroa, yksityishenkilöiltä 4 190 euroa, yrityksiltä 1400 euroa ja muilta tahoilta 1 000 euroa.

Vapaaehtoisessa ennakkoilmoituksessaan Pekonen ilmoitti saaneensa reilut 7 000 euroa välitettyä tukea. Lopullisessa ilmoituksessa summa on kuitenkin siirretty puolueelta saaduksi tueksi.

Hirvisaari sai puolueyhdistyksiltä 5 081 euroa välitettyä tukea. Hän ei sen tarkemmin erittele, miltä puolueyhdistykseltä tuki on tullut. Lisätiedoista kuitenkin ilmenee, että yksi puolueyhdistys on kerännyt pieniä lahjoituksia ja maksanut niistä koostuvalla summalla Hirvisaaren mainoskampanjan kuluja.

Soukolan kampanjaa tukivat yksityishenkilöt yhteensä 550 eurolla ja yritykset tuhannella eurolla.

Kukaan kolmesta ilmoituksen tehneestä kansanedustajasta ei mainitse ilmoituksissaan tukea antaneiden yksityishenkilöiden tai yrityksen nimiä. Heidän mukaansa ilmoitusvelvollisuuden raja 1500 euroa ei kenenkään kohdalla ylittynyt.

Muut 11 kansanedustajaa ja kuusi varaedustajaa jättänevät ilmoituksensa seuraavan kolmen viikon aikana. Vaalirahoitusilmoitus on lain mukaan jätettävä viimeistään 20. kesäkuuta. (HäSa)

Vaalirahoitusilmoitukset löytyvät osoitteesta www.puoluerahoitus.fi.