fbpx
Uutiset

Sovintolaastari paikkaa riitoja

– Onkos täällä talossa ollut riitoja, kyselee sininaamainen Herra Harmi -nukke koulutuspäällikkö Eeva Saarisen äänellä Kutalantien päiväkodin lapsilta.

– Eiii jjoooo, kuuluu lapsiryhmän vastaus.

Kun joo-puoli alkaa kertoa harmittavia kokemuksiaan, ne ovat tuttuja kaikille. On kiukuteltu ruuasta, joku ei ole päässyt mukaan leikkiin, joku ei ole saanut leikkiä lempileluillaan, ja siitä on tullut riitaa.

Koulumaailmasta tuttu malli

Hämeenlinnan kantakaupungin päiväkodeissa otetaan tämän vuoden aikana käyttöön Mini-Verso eli esimerkiksi koulumaailmasta tuttu vertaissovittelu. Se on toimintamalli, jonka avulla lapsia autetaan itse löytämään ratkaisu kiistaansa.

– Ero koulumaailmaan on se, että kouluissa sovittelijoina toimivat siihen koulutetut oppilaat, päiväkodissa taas aikuinen vie tilannetta eteenpäin, kertoo vastaava kouluttaja Jonna Linnanahde Suomen sovittelufoorumista.

Torstaiaamuna Kutalantien päiväkodin lapset tutustuivat Venniin ja Vilppuun eli nukkehahmoihin, jotka ovat kaveruksia, mutta joille tulee riita.

Lapset auttavat hahmoja sopimaan kiistan, ja nukketeatteriesityksen päätteeksi Venni lupaa, ettei enää hauku Vilppua ja Vilppu lupaa, ettei kaada palikkatornia eikä ota Vennin nukkea.

Ratkaisuja, ei rangaistuksia

– Tarkoitus on, että sovittelutilanteessa päästään konkreettisiin ratkaisuihin ja lupauksiin, jotka lapset pystyvät pitämään, Jonna Linnanahde kertoo.

Sovittelun päätteeksi lapset allekirjoittavat sopimuksen ja sen merkiksi liimataan sovintolaastarit tauluun. Kun sovinto syntyy, asia on sillä selvä, eikä tilanteesta seuraa rangaistusta.

– Versossa lapset ja nuoret oppivat, että jos joku mokaa, asian voi selvittää itse. Ei odoteta, että aikuinen määrää rangaistuksen, Linnanahde kertoo.

Mini-Verson koulutus on alkanut Hämeenlinnassa tänä keväänä. Tähän mennessä koulutuspäivä on järjestetty Tarvasmäen varhaiskasvatuskeskuksessa ja nyt Kutalantiellä. Loput tilaisuudet järjestetään syksyllä.

Nahistelu ei kuulu asiaan

Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin pitää koulutusta erinomaisena, sillä ammattikasvattajatkin joutuvat usein pohtimaan sitä, miten lasten kiistoihin olisi hyvä puuttua.

– Moni saattaa ajatella, että pikkulapsilla nahistelu ja riidat kuuluvat jotenkin asiaan, kun sosiaaliset taidot eivät ole vielä kehittyneet. Mutta lasten itsensä mielestä näin ei ole, vaan he kertovat, että ne ovat kurjia juttuja, Akselin sanoo.

Mini-Verso -koulutus järjestetään Hämeenlinnan Lions Club Linnattarien aloitteesta ja sitä tukee myös Suomen Lions-liitto.

Linnattarien jäsen, Solvikin päiväkodissa työskentelevä Liisa Lehtinen kertoo, että klubissa on haluttu ehkäistä koulukiusaamista ja vaikuttaa asiaan jo päiväkodeissa. (HäSa)

Menot