Uutiset

Spagetinkeittäjät tulivat Tanskasta asti

Kansainväliset vieraat ovat viime vuosina käyneet aina vain harvinaisemmiksi lasten taidefestivaali Hippaloilla. Tänä vuonna ainoa ulkomainen ryhmä on tanskalainen lastenteatteri Batida, joka toi vauhdikkaan Spagetti-näytelmänsä Verstas-teatteriin torstaina.

Kulttuurituottaja Ann-Mari Virran mukaan suurin este vierailuille on raha. Esiintyjäryhmien tuottaminen ulkomailta on kallista.

Batidan vierailun mahdollistaa pienimuotoinen Suomen-kiertue, jonka Hippaloita järjestävä lasten kulttuurikeskus Arx organisoi kööpenhaminalaisteatterille. Hippaloiden jälkeen seurue jatkaa Kotkaan lasten meripäiville ja sieltä Turun seikkailupuistoon.

Virta toivoo, että kiertuetoiminnan avulla voitaisiin elvyttää Hippaloiden vahvaa teatterivierailujen perinnettä.

-Festivaalin tehtävänähän on tuoda tuttujen ja turvallisten lisäksi tarjolle myös uusia ja kokeilevia esityksiä, joita ei muuten nähtäisi Hämeenlinnassa, hän sanoo.

Hippalot liittyi viime talvena monen vuoden tauon jälkeen myös kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestön Assitej:n jäseneksi. Se maailmankonferensseissa festivaalijärjestäjillä on mahdollisuus nähdä uusia lastenteatteriesityksiä eri puolilta maailmaa ja bongata niitä omaan tapahtumaansa vierailijoiksi.


Huippuryhmät ?varattu vuosiksi

Ann-Mari Virran mukaan kansainvälisten vierailuesitysten saamista vaikeuttaa sekin, että ryhmien buukkaaminen on muutamassa vuodessa muuttunut entistä pitkäjänteisemmäksi.

-Takavuosina esityksen saattoi saada vierailulle vuoden varoitusajalla, mutta nyt huippuryhmien kalenterit on varattu vuosiksi eteenpäin, hän sanoo. Niin on myös tanskalaisen Batidan laita.

Uutta ja kokeilevaa lastenkulttuuria löytyy toki Suomestakin. Viime vuosina Hippalot on kasvattanut Vajana-salin esityksistään kokeilukentän, joka on löytänyt vähitellen myös yleisönsä.

-Salissa on nähty oopperaa, modernia tanssia ja muuta kokeilevaa. Yleisökin on kasvanut vuosi vuodelta uskaltavammaksi, Ann-Mari Virta sanoo.

Isoa salia ei ollut alussa suinkaan helppo myydä täyteen. Esimerkiksi tänä vuonna Tanssiteatteri Hurjaruuthin lempeän humoristinen Kiljusen herrasväki vetää kuitenkin väkeä niin, että viikonlopun molemmat esitykset myydään todennäköisesti loppuun.


Kolmen kaupungin ?kiertue hyvä

Batida-teatterin näyttelijät Tobias Heilmann, Maria Sonne ja Simon Holm ovat tyytyväisiä kolmen kaupungin minikiertueeseensa Suomessa.

-Pelkästään Hämeenlinnaan emme olisi lähteneet. Se on liian vähän, kun matka on pitkä, Holm sanoo.

Kööpenhaminassa kotipaikkaansa pitävä teatteri on tien päällä käytännössä aina, sillä kiinteää esityspaikkaa ei ole. Ulkomailla ryhmä kiertää ahkerasti. Viime vuosina ryhmä on käynyt 35 maassa.

-Lapset lähes kaikkialla maailmassa ovat syöneet spagettia ja panneet päälle ketsuppia, Maria Sonne perustelee Spagetti-näytelmän suosiota. Esityksessä on paljon puhetta verrattuna moniin muihin Batidan näytelmiin.

-Yleensä soitamme paljon, sillä lähes kaikki ryhmästämme ovat myös muusikoita. Musiikki on kolmas kieli, Tobias Heilmann sanoo. (HäSa)