Uutiset

Spangit ja Fehrit löysivät heti toisensa

 

Jenkkipakin Dan Spangin ja kanadalaishyökkääjän Eric Fehrin sopimukset HPK:n kanssa tiesivät myös heidän puolisoilleen muuttoa vieraaseen maahan. Spangin morsian Brandy ja Fehrin vaimo Rachel sanovat olleensa mielissään, kun määränpääksi valikoitui Suomi ja Hämeenlinna.
 
– Suomi oli yksi niistä maista, jonne halusimmekin tulla, jos lähtisimme Pohjois-Amerikasta. Kulttuuri ja sää ovat samankaltaisia kuin Kanadassa. Olen innoissani uuden maailman näkemisestä, Rachel sanoo.
 
– Me suunnittelimme joka tapauksessa Eurooppaan tuloa. Suomesta meillä ei ollut paljon tietoa, mutta maa on yllättänyt hyvällä tavalla. Kokemus on ollut mahtava, Brandy kehuu.
 
Sekä Brandy että Rachel kertovat keskustelleensa miestensä kanssa ennen kuin sopimuksesta päätettiin. Etusijalla ovat kuitenkin miesten kiekkourat, joita naiset sanovat tukevansa lähtemällä melkein minne tahansa.
 
– Uskon, ettei kumpikaan heistä tekisi päätöstä mennä paikkaan, jossa emme olisi onnellisia. Jos Ericin täytyisi tulla pahantuulisen vaimon luo joka päivä, se ei olisi mukavaa, Rachel virnistää.
 
Kotipelit paikan päällä
Brandy ja Rachel ystävystyivät pian sen jälkeen, kun Fehrit saapuivat Hämeenlinnaan. Pariskunnilla on tapana kokoontua joka sunnuntai tekemään ruokaa ja katselemaan amerikkalaista jalkapalloa. Menossa on yleensä mukana myös Kerhon kolmas ulkomaalainen Johan Larsson.
 
– Olen kuin heidän adoptoitu lapsensa, Larsson nauraa.
 
Viisikon naisten mielestä on mukavaa, kun joukkueen vaimoista ja tyttöystävistä löytyy toinen englantia äidinkielenään puhuva.
 
– Kun meidät haettiin lentokentältä, ensimmäinen kysymykseni oli, onko sillä amerikkalaispelaajalla tyttöystävää tai vaimoa. Me kerromme toisillemme, mitä olemme löytäneet ruokakaupasta ja jaamme vinkkejä, Rachel hymyilee.
 
Naiset kertovat saaneensa paikallisilta paljon apua esimerkiksi juuri ruokaostoksilla käydessään. Kauppareissujen lisäksi heidän aikansa kuluu kokaten, kuntoillen ja ystävien kanssa viestitellen. Myös elokuvateatteri ja jotkin ravintolat ovat tulleet tutuiksi.
 
– Käymme tietysti myös jääkiekkopeleissä. Kotiottelut katsomme paikan päällä ja vieraspelit netistä. Kerran olimme Lahdessa peliä seuraamassa, Brandy kertoo.
 
Brandylle kiekkopelit ovat Suomessa olleet erilainen kokemus kuin kotona Texasissa.
 
– Pidän siitä, että HPK:n fanit ovat todella innokkaita. He ovat oikeasti pelissä mukana ja seisovat koko ajan. En tietenkään ymmärrä, mitä fanit sanovat, mutta he tekevät peleistä jännittävämpiä.
 
Rachel taas sanoo kotiotteluiden olevan samankaltaisia kuin Ericin viime kauden joukkueen Winnipeg Jetsin, jonka faneja hän kuvailee mielettömiksi.
 
– Täytyy vain muistaa katsoa tuomarin käsimerkit eikä kuunnella kuulutusta, jotta tietää, mistä jäähyt tulevat. Seuraan tarkasti, mitä Eric kentällä tekee, että voimme keskustella peleistä kotona, Rachel mainitsee.
 
Jotakin Brandy ja Rachel ovat suomen kielestäkin oppineet. Perussanat, kuten moi, kiitos ja kippis taittuvat samoin kuin laskeminen yhdestä neljään.
 
– Kun olimme kuntotunnilla, ohjaaja kysyi, osaammeko laskea suomeksi neljään, ja sanoin osaavani vain kolmeen. Hän kertoi, mikä nelonen on, jotta tiesimme, montako toistoa on aina jäljellä. Niin siis opin laskemaan neljään, Rachel nauraa.
 
Puolison tuki tärkeää
Sekä Dan Spang että Eric Fehr pitävät tärkeänä sitä, että puoliso on mukana vieraassa maassa.
 
– On todella kiva, että Brandy on täällä. On joku, jolle puhua. Voimme viettää Brandyn kanssa aikaa yhdessä, matkustaa ja kokea uusia asioita. Täällä ei olisi samanlaista ilman häntä, Dan sanoo.
 
Pariskuntien tavoitteena on nähdä Suomesta muutakin kuin Hämeenlinna.
 
– Olemme olleet pari kertaa Helsingissä ja Tampereella. Jouluksi menemme Ericin kanssa Rovaniemelle, missä joulupukki asuu, Rachel paljastaa.
 
Spangin sopimus Kerhon kanssa kestää loppukauden, mutta Fehrillä on optio lähteä NHL:ään, mikäli liiga alkaa ja hän löytää sieltä seuran. Hänen mielestään sarjan starttaaminen ei kuitenkaan näytä kovin lupaavalta.
 
– Haluaisin NHL:n alkavan, mutta se ei ole minun päätettävissäni. Nyt olen onnellinen, että olen HPK:ssa. Minulle ei olisi ongelma olla täällä kauden loppuun. Meillä on ollut täällä todella hauskaa, Fehr huomauttaa.
 
Menestys ilahduttaa
Kerhon peli on tänä syksynä rullannut jopa yllättävän hyvin. Siitä myös Brandy ja Rachel ovat iloisia.
 
– Kotona on paljon onnellisempaa, kun he pelaavat hyvin ja joukkue voittaa. Silloin Eric on myös innokkaampi nousemaan aamulla ylös ja menemään hallille, Rachel sanoo.
 
Dan ja Eric uskovat menestyksen perustuvan siihen, että joukkue todella puhaltaa yhteen hiileen ja tekee täysillä töitä valmennuksen antaman systeemin eteen. Ericiltä irtoaa myös erityiskehut Kerhon veskareille.
 
– Maalivahtimme ovat pitäneet meitä pystyssä muutamissa peleissä, joissa emme ole pelanneet niin hyvin ja auttaneet meitä voittamaan.
 
HPK hakee seuraavaa voittoaan torstaina, kun se saa Ritari-areenaan vieraakseen Ässät.
 

Asiasanat

Päivän lehti

5.4.2020