fbpx
Uutiset

Special Olympics –valmennusryhmä leireili Hattulassa

Golfin Suomen Special Olympics –valmennusryhmä eli käytännössä kehitysvammaisten maajoukkue harjoitteli ja leireili viikonvaihteen Hattulassa ja Hämeenlinnassa. Loppusyksystä Hämeenlinnaan muuttanut golfin ammattivalmentaja Jouko ”Jokeri” Mikkola luotsaa ryhmää.

– Special Olympics –kisoissa ei käytetä maatunnuksia, mutta tämä ryhmä on ikään kuin maajoukkue. Pelillinen tulos on iso asia, mutta sosiaalinen puoli on tärkeintä. Kavereita koitetaan saada lähentymään yhteiskuntaan ja lisättyä mahdollisimman paljon heidän omatoimisuuttaan, sanoi valmentaja Jouko Mikkola.

Valmennusryhmästä lajin saloihin paneutui lauantaina Hattula Golfin kentällä pelaajia Maskusta, Hyvinkäältä, Espoosta, Keravalta ja Savonlinnasta sekä heidän taustajoukkojaan.

Hyvinkääläinen Samu Alander, 40, on voittanut Suomen mestaruuden pari kertaa putkeen. Mikkolan mielestä Alander on hyvin taitava käsistään.

– Pelasin aikaisemmin lentopalloa, jossa olen voittanut kaikki MM-mitalit (kultaa, hopeaa ja pronssia) ja EM-kullan. Siinä lajissa kaikki tuli saavutettua. Haikeaa oli jättää tuttu jengi, mutta on valittava päälaji. Olen pelannut golfia jo vuodesta 1995, sanoi Alander.

– Golf soveltuu hyvin kehitysvammaisille. Meillä on tässä kiva porukka. On mukava nähdä muitakin erilaisia ihmisiä, Alander sanoi.

Alander pelasi viikko sitten Saarenmaalla tasoituksellisessa kisassa kakkoseksi.

– Siellä oli hieno 18-reikäinen kenttä, upeaa luontoa ja paljon muuttolintuja, Alander kertoi.

Savonlinnasta tullut Ville Lipsanen on ryhmän pitkälyöntisin pelaaja, sillä hän lyö säännöllisesti 220–230-metrisiä.

Los Angeles on tähtäimessä

Alanderin ja Lipsasen lisäksi espoolainen Pauli Jarimo, 29, oli mukana vuosi sitten Ateenassa käydyissä Special Olympics –kisoissa.

– Olen pelannut kymmenisen vuotta. Pääsee tutustumaan eri kenttiin, näkee eri maastoja ja eri olosuhteita. Ateenan reissu oli hieno. Seuraavaksi isot kisat on Los Angelesissa kolmen vuoden päästä. Aika menee äkkiä kohti kisoja, mietti Jarimo, joka voitti mestaruuden Ateenasta.

Valmentaja Mikkolan mukaan kehitysvammaisten valmentamisessa luottamus syntyy vähitellen.

– Kaikki perustuu aina luottamukseen. Kun aloitin tämän ryhmän valmentajana vuonna 2006, puolisen vuotta kesti luottamuksen saaminen. Sen jälkeen oli helpompaa, koska molemminpuolinen arvostus oli kunnossa, Mikkola sanoi.

Kehitysvammaisten golfin pelaaminen ei eroa merkittävästi tavallisen klubipelaajan treenaamisesta.

– Oppiminen on hidasta. Samaa asiaa treenataan yhä uudestaan, kun heidän pitkäkestoinen muistinsa on heikompaa. Tämä on vähän kuin junnujen valmentamista, Mikkola tiivisti.

Enemmän tilaa ja rauhoittumista Hämeestä

Pääkaupunkiseudulla koko ikänsä asunut Jouko Mikkola, 47, muutti vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Hämeenlinnaan lokakuussa.

– Halusimme rauhoittua ja päästä hulinasta pois. Hämeenlinnasta sai puolet isomman asunnon ja jäi vielä välirahaa. Kaupungin valintaan vaikutti se, että Hämeenlinna on virkeä golf- ja jääkiekkokaupunki sekä lähellä Helsinkiä. Olemme viihtyneet tosi hyvin täällä, Mikkola kertoi.

Mikkola kuului vuosia nuorten maajoukkueeseen pöytätenniksessä. Hän ehti voittaa kahdeksan SM-kultaa juniorijoukkueissa. Hän voitti myös yhden SM-pronssin miesten joukkueessa (TOP-80).

– Golfin aloitin 27-vuotiaana. Sekin laji lähti sujumaan hyvin entisenä huippu-urheilijana. Pelasin Finnish Tourilla vuoteen 2006, hän sanoi.

Mikkola on Suomen PGA:n (golfammattilaisten järjestö) varapuheenjohtaja, kun Mika Walkamo on puheenjohtaja. Mikkola on myös PGA:n koulutustoimikunnan puheenjohtaja.

– Organisoin jatkokoulutusta ja suunnittelen peruskoulutusta, Mikkola kertoi luottamustoimestaan.

Mikkola on ammattivalmentajana Golf Talmassa, Nurmijärvellä ja Hattula Golfissa, joissa valmentaminen keskittyy klubipelaajiin. Sen lisäksi hänellä on valmennuksessaan ammattilaiset Joonas Hinkkanen ja Peter Puhakka

Mikkola tunnetaan ”Jokeri” lempinimestään, jonka hän sai jo lapsuudessaan erotuksena monille Joukoille.

– Jääkiekossa olen kannattanut vuodesta 1969 Jokereita, mutta se ei liity lempinimeeni. Olen jo hiukan myös HPK-laistunut, mutta juuria ei saa hävittää. Louhen Jyrkin kanssa vuokraamme yhdessä Areenan aitioita ja järjestämme sinne ottelumatkoja, Mikkola kertoi. (HäSa)

 

Pasi Honkanen

Asiasanat

Menot