fbpx
Uutiset

Sri Lankassa mielenosoittajat valtasivat useita rakennuksia – Rajapaksan odotettiin lähettävän erokirjeensä maanpaosta

YK:n ihmisoikeusjärjestö kehotti välttämään väkivaltaa rauhanomaisen vallanvaihdoksen turvaamiseksi.

Sri Lankan parlamentin puhemies kertoi keskiviikkona presidentti Gotabaya Rajapaksan vahvistaneen puhelimitse, että tämä eroaa tehtävästään. Samaan aikaan mielenosoitukset Sri Lankassa kiihtyivät mielenosoittajien vallattua useita rakennuksia.

Eron virallistamiseksi puhemies Mahinda Yapanin tulee vielä saada asiasta kirjallinen dokumentti, jonka Rajapaksa lupasi toimittaa hänelle päivän kuluessa. Yapan kertoi asiasta maan televisiossa CNN :n mukaan.

Sri Lankan presidenttinä toiminut Rajapaksa pakeni varhain keskiviikkoaamuna maasta Malediiveille sotilaskoneella laajojen mielenosoitusten jatkuessa.

YK:n ihmisoikeusjärjestö kehotti tviitissään keskiviikkoiltana osapuolia välttämään väkivallan käyttöä rauhanomaisen vallanvaihdoksen turvaamiseksi.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Mielenosoittajat murtautuivat pääministerin toimistoon ja televisiostudioon

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta.

Pääministerinä toiminut Ranil Wickremesinghe nimitettiin Rajapaksan paon jälkeen maan virkaatekeväksi presidentiksi perustuslain mukaisesti.

Tuhannet hallitusta vastustavat mielenosoittajat hyökkäsivät myös pääministerinä toimineen Wickremesinghen toimistoon sen jälkeen, kun hänet oli nimitetty virkaatekeväksi presidentiksi, todistajat kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mielenosoittajat pääsivät sotilaiden vartioinnista huolimatta läpi pääministerin toimistoon nostamaan maan lippuja. Poliisi ja muu puolustus ei onnistunut pidättelemään väkijoukkoa edes kyynelkaasulla ja vesitykillä.

Mielenosoittajat murtautuivat AFP:n mukaan myös valtion päätelevisioasemalle ja ottivat lyhyeksi aikaa lähetykset haltuunsa. Tunnistamaton mies tunkeutui kansallisen Rupavahini-televisioverkon studioon live-ohjelman aikana ja määräsi, että vain mielenosoitukseen liittyviä uutisia tulisi lähettää. Lähetys katkaistiin ja korvattiin nauhoitetulla ohjelmalla.

Presidentin ensimmäinen pakoyritys epäonnistui

73-vuotias Rajapaksa suuntasi Antonov-32-lentokoneella Colombon kansainväliseltä lentokentältä kohti Malediiveja, jonne hänen koneensa laskeutui paikallisten viranomaisten mukaan varhain keskiviikkona.

Colombon lentokenttäviranomaisten mukaan koneen lähtö oli viivästynyt ja lentokone oli seissyt kiitoradalla yli tunnin ajan. Viivästyksen taustalla olivat epäselvyydet siitä, onko koneella lupaa laskeutua Malediiveille.

– Oli joitain jännittyneitä hetkiä, mutta lopulta kaikki järjestyi, nimettömänä asiaa kommentoinut lentokenttäviranomainen sanoi.

Hänen mukaansa monet Rajapaksan kanssa liikkuneesta seurueesta eivät matkustaneet presidentin mukana.

Malediiveille saavuttuaan presidentti sekä hänen vaimonsa ja henkivartijansa kuljetettiin kentältä poliisisaattueessa, kertoi lentokenttäviranomainen uutistoimisto AFP:lle. Kohde, johon presidenttiparia saatettiin, ei ole tiedossa.

Uutistoimiston aiempien viranomaislähteiltä saatujen tietojen mukaan koneessa olisi ollut kaikkiaan neljä matkustajaa.

Rajapaksa yritti jo aiemmin paeta maasta lentokoneella, mutta yritys epäonnistui.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Menot