Uutiset

Stasi-lista on politiikan ikiliikkuja

Tiedemaailma ei ole kyennyt keksimään ikiliikkujaa ankarista ponnisteluista huolimatta. Suomen politiikassa ikiliikkuja on keksitty. Se on Stasi-lista, Suojelupoliisin kassakaappiin tallennettu paperi suomalaisista, joiden epäillään vakoilleen Itä-Saksan hyväksi.

Supon entisen johtajan Seppo Tiitisen mukaan myös Tiitisen listaksi ristitty mappi on ollut liikkeessä vuosikaudet. Nyt siihen pani vauhtia kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz Kalevan haastattelussa.

Kokoomusjohtajan mielestä kansalla on oikeus tietää, keiden epäillään syyllistyneen vakoilurikokseen, ”halventavaan urkintaan kommunistisen diktatuurin hyväksi”. Listan henkilöt on saatava vastaamaan julkisuudessa teoistaan, vaikka rikokset olisivat vanhentuneita.

Stasi-listoista käydyn keskustelun taso ei ole päätä huimannut. Ei tälläkään kertaa. Tavallisesti terävä Zyskowicz vetää surutta mutkia suoraksi. Hän on tainnut unohtaa olevansa oikeustieteen kandidaatti.

Miten läntinen oikeusvaltio voisi julkistaa listan suomalaisista, joiden epäillään vakoilleen Itä-Saksan hyväksi? Neuvosto-Venäjällä harrastettiin listoilla leimaamista ja tuomitsemista, mutta ei yksilön oikeusturvaa loukkaavaa tapaa pidä vuoden 2005 Suomeen istuttaa.

Tilanne olisi jossain mielessä toinen, jos Supon holvissa olisi lista, joka kertoisi täysin luotettavasti suomalaisten vakoilijoiden nimet. Kuten Zyskowicz itsekin toteaa, tällaista asiakirjaa ei ole olemassa. Kysymys on epäiltyjen listasta.

Zyskowiczin mallissa epäillyt tulisi saattaa vastaamaan julkisuudessa teoistaan. Vastaamaan joutuisivat myös mahdolliset syyttömät teoista, joita he eivät ole tehneet.

Kova laki on toki maailmalla murheellisen tuttu: ammutaan myös syyttömät, jos ei muuta niin varmuuden vuoksi.

Alpo Rusin maineen mustaamisen luulisi Stasi-jahdissa riittävän.

Tohinassa on yksi kummajainen. Miksi julkiseen tuomioon vedettäisiin vain Stasi-lista? Vastaus on yksinkertainen: joku lista on varmasti olemassa ja siksi se kiihdyttää muidenkin kuin Zyskowiczin tunteita.

Mutta miksi Supon kätköistä halutaan lopulta vetää esiin ainoastaan yksi vakoilusta epäiltyjen lista? Kukaan ei voi kuvitella, että Stasi-lista olisi laatuaan ainoa asiakirja!

Supolla täytyy olla satojen nimien lista suomalaisista, joiden epäillään vakoilleen monien kommunistivaltioiden kuten Neuvostoliiton, Puolan, Bulgarian ja Romanian hyväksi.

Jos kansan tahto nostetaan Zyskowiczin kehotuksesta kunniapaikalle, pitäisi kaikkien vakoilusta epäiltyjen nimiä sisältävät listat julkistaa. Vai eikö kansalla ole oikeus tietää, kenen epäillään vakoilleen Neuvostoliiton hyväksi?

Onko Stasi-lista sittenkään ikiliikkuja? Lähinnä se on kuntopyörä. Sillä ei pääse eteenpäin, ja paikallaan jauhaa vuodesta toiseen myös Stasi-keskustelu.

Tavallisesti terävä Zyskowicz vetää surutta mutkia suoraksi.

Päivän lehti

14.8.2020