fbpx
Uutiset

Stefan Löfven vai Ulf Kristersson?

Ruotsin pääministeriksi tyrkyllä joko ay-liikkeessä uran tehnyt hitsari tai yritysmaailmassa marinoitunut ekonomi

Ruotsin hallituskuviot ovat pahasti levällään sunnuntain valtiopäivävaalien jälkeen. Todennäköistä kuitenkin on, että tulevan hallituksen pääministeri on joko sosiaalidemokraattien Stefan Löfven tai maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson.

 

Stefan Löfven

Ruotsin hallitusta on vetänyt viimeiset neljä vuotta Stefan Löfven. Hän on Ruotsin historian ensimmäinen duunaritaustainen pääministeri.

61-vuotias Löfven varttui kasvattivanhempien perheessä Sollefteåssa pohjoisessa Västernorrlandin maakunnassa. Virallisissa papereissa sukunimi kirjoitetaan aksenttimerkin kanssa: Löfvén.

Lukion jälkeen Löfven opiskeli puolentoista vuoden ajan sosiaalialaa Uumajan yliopistossa.

Löfven työskenteli pitkään hitsarina Hägglundsilla Örnsköldsvikissä, missä valmistettiin sotilasajoneuvoja. Vielä pitemmän uran hän on tehnyt ay-liikkeen toimitsijana edeten lopulta metalliliiton (IF Metallin) puheenjohtajaksi.

Stefan Löfven

Sosiaalidemokraattisen puolueen jäsen hän on ollut 13-vuotista saakka, mutta täyspäivänpoliitikon ura Löfvenin kohdalla ollut lyhyt ja äkkijyrkkä.

Löfven valittiin yllättäen sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi tammikuussa 2012, kun Håkan Juholt oli menettänyt jäsenistön luottamuksen surkeiden gallup-lukujen vuoksi. Valinta kohdistui Löfveniin tämän rauhallisen luonteen ja kompromissihakuisuuden vuoksi.

Löfven valittiin ensimmäisen kerran Ruotsin parlamenttiin syyskuussa 2014. Kuukautta myöhemmin hän oli jo pääministeri.

Löfven on naimisissa Ulla Löfvenin kanssa. Vuonna 2003 avioon astuneella parilla ei ole yhteisiä lapsia, mutta vaimolla on kaksi lasta ja neljä lastenlasta ensimmäisestä avioliitosta.

Stefan Löfven sanoo olevansa suuri jalkapallon ystävä. Hänen suosikkijoukkueitaan ovat GIF Sundsvall ja Tottenham Hotspur. Myös örnsköldsvikiläisen MoDo:n jääkiekkojoukkue on lähellä sydäntä.

 

Ulf Kristersson

Ruotsin konservatiiveja eli maltillista kokoomusta on johtanut vuoden päivät 54-vuotias Ulf Kristersson. Hänen edeltäjänsä Anna Kinberg Batra heitti pyyhkeen kehään sen jälkeen, kun avaus ruotsidemokraattien suuntaan oli johtanut jyrkkään gallup-alamäkeen.

Kristersson syntyi etelän Lundissa mutta vietti kasvuvuodet Eskilstunassa, Tukholman länsipuolella. Hän opiskeli ekonomiksi Uppsalan yliopistossa.

Valmistuttuaan Kristersson työskenteli markkinointitehtävässä kirjankustantamossa ja it-alan konsulttifirmoissa.

Ulf Kristersson

Politiikka veti Kristerssonia puoleensa jo varhain. Hän johti kokoomuksen nuorisojärjestöä vuosina 1988–1992. Hän hävisi vuonna 1992 äänestyksen jatkokaudesta Fredrik Reinfeldtille, josta tuli myöhemmin Ruotsin pääministeri.

Ensimmäisen kerran Kristersson valittiin parlamenttiin vuonna 1991. Ministerin liituraidan Kristersson puki vuonna 2010, jolloin hänestä tuli Reinfeldtin hallituksen sosiaaliministeri. Viimeiset neljä vuotta hän on ollut puolueensa talouspolitiikan vastuuhenkilö.

Kristerssonin henkilöhistoriassa on pari pientä skandaalia. Vuonna 2001 paljastui, että hän oli maksanut pimeästi kotisiivoojalle. Vuonna 2008 Kristerssonia epäiltiin lahjontarikoksesta, kun hän oli vuokrannut asunnon hyväntekeväisyysjärjestöltä.

Ulf Kristersson on naimisissa Birgitta Edin kanssa. Pariskunnalla on kolme adoptiotytärtä, jotka ovat syntyneet Kiinassa.

Kristerssonin vapaa-ajan mielipuuhia ovat metsästys ja valokuvaus.

Menot