Uutiset

Stefan Löfvenin valinta uudeksi pääministeriksi torjuttiin Ruotsin valtiopäivillä

Uudet vaalit eivät selventäisi tilannetta. Seuraavaksi ehkä maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson saa yrittää jälleen hallituksen muodostamista.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja osallistui Brysselissä EU:n huippukokoukseen samaan aikaan kun Ruotsissa äänestettiin hänen sopivuudestaan uudeksi pääministeriksi. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Ruotsin valtiopäivät torjui perjantaina sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin valinnan uudeksi pääministeriksi äänin 200 vastaan, 116 puolesta.

Löfven itse ei ollut paikalla äänestyksessä, sillä hallituksen vt. pääministerinä hän oli Brysselissä EU:n huippukokouksessa.

Kyseessä oli toinen kerta kun valtiopäivät äänesti pääministeristä. Edellisen kerran aiheesta äänestettiin marraskuussa, jolloin valtiopäivät hylkäsi maltillisen kokoomuksen johtajan Ulf Kristerssonin valinnan pääministeriksi.

Uudet vaalit eivät selventäisi tilannetta

Uusien vaalien mahdollisuus on nyt entistä lähempänä Ruotsissa. Valtiopäivien puhemiehellä on enää kaksi mahdollisuutta tarjota parlamentille äänestystä pääministeriehdokkaastaan. Kun näissäkin epäonnistutaan, tulee automaattisesti uudet vaalit.

Aftonbladetin Inizio-mielipidemittausfirmalla teettämän tutkimuksen mukaan uudet vaalit eivät selventäisi tilannetta – päinvastoin. Vaaleissa voittaisi jälleen ruotsidemokraatit, joiden johtaja Jimmie Åkesson oli perjantain äänestyksen aikana lomalla Thaimaassa. Puolueen kannatus nousisi 1,9 prosenttiyksiköllä, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Ruotsissa on puhuttu paljon blokkirajat ylittävän yhteistyön mahdollisuudesta. Tämä näyttäisi olevan ainoa mahdollisuus muodostaa hallitus ilman maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien tukea. Syyskuun vaaleissa punavihreä blokki ja neljän puolueen porvariallianssi tulivat samansuuruisiksi.

Käytännössä blokkien välinen yhteistyö on kuitenkin kariutunut. Ainoa vakava yritys tähän suuntaan kariutui viime viikolla, kun keskustapuolue sanoi ei yhteistyölle sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen kanssa.

Löfvenin sosiaalidemokraateilla on 349-paikkaisessa parlamentissa vain sata paikkaa. Loput paikat ovat jakautuneet seitsemälle puolueelle, mikä tekee hallituksen muodostamisesta vaikeaa.

Maltillisten Kristersson saa yrittää uudelleen?

Expressen-lehti haastatteli useita pääkirjoitustoimittajia, jotka uskoivat, että Löfvenin kaatumisen jälkeen maltillisten Ulf Kristersson saa jälleen mahdollisuuden yrittää hallituksen kasaamista. Heidän mukaansa Kristerssonilla voi olla tällä kertaa paremmat mahdollisuudet saada aikaan uusi hallitus.

Mahdollisuuksia parantaa se, että muutama päivä sitten maltilliset ja kristillisdemokraatit saivat valtiopäivillä hyväksytyksi oman budjettiehdotuksensa. Ruotsidemokraatit tukivat niiden esitystä aktiivisesti, keskusta ja liberaalit tukivat sitä passiivisesti.

Loogista olisi, että hallitus muodostettaisiin samalla tavalla.

 

 

Menot