Uutiset

Stena vie jätekylmälaitteet Ruotsiin - Ekokemillä alkavat yt-neuvottelut

Ekokem Oy on menettänyt kilpailutuksen tuloksena suurimpien kotitalouskylmälaitemyyjien Eletroluxin ja Gigantin kylmälaitteiden kierrätyksen. Kilpailutuksen kierrätykseen menevien kylmälaitteiden käsittelystä voitti ruotsalaisomisteinen kierrätysyhtiö Stena.

Ekokem on kutsunut työntekijänsä yhteistyöneuvotteluihin, koska kotitalouksien kylmälaitteita ei tule enää käsittelyyn entisessä mitassa. Sähkö- ja elektroniikkalaitteista (ser-jätteestä) Ekokem käsittelee myös loisteputkia, joilla on eri tuottajayhteisö.

Yhtiön mukaan kylmälaitteiden käsittelyssä työntekijöiden vähentämistarve on seitsemän kahdeksan henkilöä. Yt-neuvottelujen on määrä päättyä viikon kuluttua maanantaina.

Ser-liiketoiminnassa Ekokemillä on päätoimisesti kahdeksan henkilöä. Lisäksi muutama henkilö tekee osan työajastaan prosessien työnjohtotehtävissä.

Käsittely väheni 10 prosenttiin
Ekokem on huolehtinut useita vuosia sopimuksella Elektroluxin ja Gingantin sekä muiden ERP Finlandin jäsenyritysten kylmälaitteiden kierrätyksestä. Riihimäellä on romutettu 110 000 kylmälaitetta vuodessa.

Pääluottamusmies Max Uronen kertoo, ettei Riihimäelle saada kylmälaitteiden käsittelyyn enää kuin 10 prosenttia vuoden 201 määristä.

Stenalla ei ole Suomessa kylmälaitteiden kierrätystä, vaan laitteet viedään käsiteltäviksi Ruotsin Halmstadiin. Elektrolux ja Gigantti ovat jäseninä tuottajayhteisö ERP Finlandissa, joka vastaa kilpailutuksista jäsentensä puolesta.

Gigantti ja ruotsalainen Elektrolux ovat ERP Finlandin suurimmat jäsenet. Gigantti-ketju on osa norjalaista Elkjop-konsernia, jonka omistaa englantilainen DSG International.
ERP Finlandin hallituksen puheenjohtajan Arto Arhipoffin mukaan kilpailutus koski kuitenkin pelkästään Suomen kylmälaitteiden kierrätystä.

– Yksittäiset jäsenet (kuten Gigantti) eivät määrittele kilpailutuksia, vaan kilpailutamme käsittelylogistiikkaa vuosittain, Arhipoff kertoo.

Jätettä maahan ja maasta pois
Kierrätys on kansainvälistä liiketoimintaa, jossa jätteitä kulkee käsiteltäväksi ulkomaille ja vastaavasti ulkomailta Suomeen.

Suomessa on tällä hetkellä kaikkiaan viisi valtakunnallista tuottajayhteisöä, jotka vastaavat ser-jätteestä. ERP Finland perustettiin vuonna 2005 vastaamaan jätelainsäädännön sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajille ja maahantuojille asettamien tuottajavastuuvelvoitteiden täyttämisestä.

Suomessa muun muassa Cool Finland kierrättää kylmälaitteita Forssassa. Yksi suuri kylmälaitteiden käsittelijä toimii Kemijärvellä.

Stena Recycling on Pohjoismaiden suurin kierrätysyritys, joka kuuluu suureen Stena Metall -konserniin. Sillä on yksiköitä pohjoismaissa sekä Puolessa, Venäjällä, Saksassa ja Itävallassa. (HäSa)