fbpx
Uutiset

STM torjuu Ensi- ja turvakotien liiton sote-huolet – poisti varmuuden vuoksi hämminkiä herättäneen esimerkin lain perusteluista

Ensi ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä iloitsee: "Tavoitteemme on toteutunut"
Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä on ratkaisuun tyytyväinen. Kuva: Arttu Laitala
Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä on ratkaisuun tyytyväinen. Kuva: Arttu Laitala

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kari Hakari sanoo, että Ensi- ja turvakotien liiton huoli järjestöjen pyörittämien turvakotien tulevaisuudesta on turha.

Liiton pääsihteeri Riitta Särkelä piti Lännen Median perjantaina julkaisemassa uutisessa käsittämättömänä, että sote-uudistuksessa perustettava hyvinvointialue voisi ottaa turvakodit omaksi toiminnakseen.

Sote-uudistuksen virkamiesvalmistelusta vastaava Hakari selvittää, että hallituksen esitysluonnoksessa puhutaan hyvinvointialueen rajatusta yleisestä toimialasta. Tämä tarkoittaa sitä, että se voi ottaa hoitaakseen sen omia lakisääteisiä tehtäviä tukevia tehtäviä.

Turvakotien huoli nousi siitä, että lakiluonnoksen perustelujen mukaan hyvinvointialueiden itselleen ottama tehtävä voisi olla esimerkiksi turvakotipalvelujen tuottaminen, jos siitä saatava korvaus kattaa sen kulut.

– Tässä ei ole mitään muutosta järjestämisvastuuseen tai kehotusta mihinkään. Turvakotipalvelut eivät kuulu hyvinvointialueille siirtyviin tehtäviin, Hakari sanoo.

Kunnat eivät ole turvakotipalvelujen järjestäjiä edes nykyisin. Järjestämisestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valtion rahoituksella.

THL voisi tulevaisuudessa halutessaan järjestää palvelut hyvinvointialueen tuottamana samalla tapaa kuin nykyisin kuntien tuottamana joillakin alueilla.

– Sote-uudistuksen lainsäädäntö ei muuta tilannetta, Hakari sanoo.

“Sain juuri kuulla…”

Hetken päästäHakari ottaa uudelleen yhteyttä.

– Itse asiassa sain juuri kuulla, että kyseinen esimerkkivirke on poistettu hallituksen esityksen perusteluista uusimmassa, ei vielä julkaistussa versiossa.

Hakarin mukaan asiasta oli neuvoteltu Hyvinvointiala Hali ry:n edustajien kanssa. Sen jälkeen ministeriössä päädyttiin siihen, että jos yksi virke lain perusteluissa hämmentää noin paljon, otetaan se pois.

Ensi ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä on tyytyväinen järjestössä huolta herättäneen virkkeen poistamisesta.

– Hieno juttu. Tavoitteemme on toteutunut, Särkelä sanoi.

Hakarin mukaan hyvinvointialue voi esimerkkivirkkeen poistamisen jälkeenkin ryhtyä tuottamaan turvakotipalveluja, jos se pitää sitä jostain syystä tarpeellisena ja tulee THL:n avoimen haun kautta valituksi palvelutuottajaksi.

Sote-uudistuksen lakiesitys annetaan eduskunnalle joulukuun alkupuolella.

THL valitsee tuottajat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valitsee avoimen haun kautta tarpeellisen määrän turvakotipalvelun tuottajia siten, että eri puolilla maata on saatavilla riittävästi turvakotipalveluja.

THL myöntää valtion varoista korvausta valituille palveluntuottajille turvakotipalvelun tuottamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Maksettavaan korvaukseen sovelletaan valtionavustuslakia.

Menot