fbpx
Uutiset

Stockmann on vain yksi oire Venäjän taudista

Stockmann-konserni pystyi perustelemaan päätöksensä myydä itäisen naapurimme tavarataloliiketoiminnan oikeastaan yhdellä kalvolla.

Se kertoo liiketoiminnan ilman kertaeriä kehityksen Venäjällä vuodesta 2009 vuoteen 2014: Vuonna 2012 tulos oli plussalla noin kuuden miljoonan euron verran; loput kuusi vuotta ovatkin sitten rajusti pakkasella. Seitsemän vuoden yhteistulos on noin 95 miljoonaa euroa miinuksella, eikä Venäjän-liiketoiminta ole ollut varsinaisesti konsernin ainoa viimeaikainen huolenaihe.

Erityisesti tuloksen syöksy vuosina 2012-14 on karmea, eikä yhtiöllä vaikuttaisi olevan ollut mitään syytä uskoa tilanteen nopeaan paranemiseen. Ei meillä muillakaan, tietysti.

Asiaa ei kuitenkaan kannata ajatella yksin Stockmannin tai romahtaneen ruplan näkökulmasta. Maailmanpankin tuoreiden tilastojen mukaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla ulkomailta tehtiin suoria sijoituksia Venäjälle 4.3 miljardin dollarin verran. Vuotta aiemmin sijoituksia oli miltei 25 miljardia.

Vastaavasti kotimaisen kysynnän voimakas supistuminen pudotti maan toisen vuosineljänneksen bruttokansantuotetta 4.7 prosentilla 15.8 miljardiin dollariin. Jos Vladimir Putin siis vaikuttaa hieman kireältä, siihen voi olla muitakin syitä kuin suhteet Turkkiin.

Maailmanpankki arvioi kuitenkin, että Venäjän lama saattaa olla jo aallonpohjassaan. Eilisiltana Putin ja Ranskan presidentti Francois Hollande taas esiintyivät melkein ystävällisen oloisesti keskustellessaan yhteistyöstä terroristijärjestö Isisin kukistamiseksi.

Jää nähtäväksi, onko siinä todellista mahdollisuutta lännen ja idän suhteiden pienellekään paranemiselle, mutta toisaalta EU arvioi Venäjän-vastaisten talouspakotteiden jatkoa seuraavan kerran jo tammikuussa. Toki Ukrainassa voi sitä ennen tapahtua aivan mitä tahansa.

Menot