Kolumnit Uutiset

Stockmannin laatu ja Anttilan hinnat

Suunnilleen otsikon sanoin houkutteli kreikkalainen krääsäkauppias meitä suomalaismatkailijoita jollain Kreikan pikkusaarista viime vuosituhannella.

Nyt Anttila on konkurssissa eikä Stockmannillakaan ole mennyt hyvin enää pitkiin aikoihin.

Laatu ei myy, eikä kotimaisen kauppiaan halpa hinta enää pärjää maailmanlaajuisille verkkokilpailijoille.

Raketti-Anttila avaruushenkisine valomainoksineen oli Hämeenlinnan keskustan kiintopiste, kun tänne ensimmäistä kertaa päädyin 1980-luvulla.

Kauppa kävi hyvin ja moottoritien rampin pielen tavarataloa laajennettiin reilusti.

Vuonna 2011 Anttila pisti Hämeenlinnassa pillit pussiin ja tavaratalo vaihtui Citymarketiksi.

Anttilan palatessa Hämeenlinnaan Goodmanin avautuessa maailma oli jo muuttunut. Talous mateli paikallaan jo ties kuinka monetta vuotta, eikä vanhalle tavaratalokonseptille ollutkaan enää tilausta.

Anttilalla oli TopTeninsä, Suomen suurin levykauppa, kunnes musiikki siirtyi lähes kokonaan verkkoon. Sen jälkeen verkkoon menivät myös vaatteet, kodinkoneet ja elokuvat.

Anttila itse sen sijaan oli ja pysyi entisellään, eikä edes verkkokaupasta ollut sen pelastajaksi.

Aika ajoi kaupan ohi, eikä kauppa osannut tai halunnut reagoida muutokseen. Silloin tapaa käydä niin kuin Anttilalle nyt kävi.

Huonosti kävi Stockmannillekin.

Hyvästä palvelustaan ja tyyriistä valikoimastaan kuuluisa kauppa on viime vuosina muuttunut tavaratalosta kiinteistöyhtiöksi, joka vuokraa tiloja ulkopuolisille kodinkone- ja huonekalukauppiaille.

Legendaarisen Akateemisen kirjakaupan myyminen Bonnierille ja sen valikoimien karsiminen oli minulle se viimeinen piste, jolloin muutuin Stockmannin kärsivällisestä pienomistajasta pelkäksi sivustaseuraajaksi. Yrityksen suunta ja tarkoitus oli täysin hukattu.

Nyt vain odotan uutista siitä, että Stockan Herkkukin muuttuu Alepaksi tai Saleksi. Se on sen kaupan loppu.

En tiedä, kuka suomalaisturisti oli kreikkalaiskauppiaalle opettanut tuon otsikon myyntilauseen.

Nyt viimeistään slogania olisi aika päivittää tälle vuosituhannelle, sillä kumpikaan mainituista nimistä ei enää herätä suurempaa luottamusta ostavassa yleisössä.

Miten olisi Zalandon laatu ja Amazonin hinnat?

Uusimmat