fbpx
Uutiset

STT: Tekir antoi viestintäkonsultointia liittyen Kulmunin joulukuiseen Instagram-kohuun, ja ministeriö maksoi laskun

Katri Kulmuni Kuva: Arttu Laitala
Katri Kulmuni Kuva: Arttu Laitala

Viestintätoimisto Tekir on antanut joulukuussa viestintäkonsultointia liittyen silloisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) Instragram-kohuun, ja laskun on maksanut valtiovarainministeriö. Asiasta kertoo STT, joka pyysi asiakirjat valtiovarainministeriöstä.

Asiakirjojen mukaan kaikki Instagram-kohuun liittyvät konsultoinnit on tehty Kulmunin silloisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen toimeksiannosta. Valtiovarainministeriön käsityksen mukaan Kulmuni ei kuitenkaan ole itse osallistunut näihin konsultointeihin.

Joulukuussa Kulmuni kysyi Instagram-tarinassaan, pitäisikö Al-holin leiriltä Syyriasta tuoda Suomeen lapset ja äidit vai pelkät lapset. Asiasta nousi kohu, ja Kulmuni poisti pian julkaisun. Hän pyysi kyselyä anteeksi ja myönsi tavoitteensa käydä keskustelua epäonnistuneen.

Kulmuni julkaisi kyselyn torstaina 12. joulukuuta, ja asiakirjojen mukaan Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa teki jo seuraavana päivänä perjantaina 13. joulukuuta Instagram-kohusta alustavan tilanneanalyysin. Tämä maksoi 1 050 euroa.

Instagram-kohuun liittyvä viestintäkonsultointi jatkui 15. joulukuuta. Lasku seurannasta, neuvonannosta ja analyysistä oli 2 450 euroa. 16. joulukuuta luvassa oli somekohun tilanneanalyysi, jonka hinta oli 1 400 euroa. Muutama päivä myöhemmin Tekir teki katsauksen Kulmunin somekanaviin, mikä maksoi 700 euroa.

STT:n mukaan valtiovarainministeriö on pyytänyt sekä Jääskeläiseltä että Kulmunilta kommentteja Tekirin antamaan selvitykseen. Ainakin Kulmunin kommentit ovat jo saapuneet ministeriöön.´

Kulmuni kertoi STT:lle sähköpostitse, että hänen työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamastaan ja jo julkaistusta vastauksesta käyvät ilmi ne tilaisuudet, joihin hän on osallistunut. Suoraan hän ei kerro, osallistuiko hän Instagram-kohuun liittyvään konsultointiin tai oliko hän siitä tietoinen.

Joulukuussa Kulmuni on selvityksensä mukaan osallistunut vain yhteen koulutukseen joulukuun 3. päivänä. Kulmuni kertoo STT:lle, ettei hän tiedä muista kuin aiemmin kertomistaan Tekiriltä tilatuista palveluista tai ole pyytänyt niitä tai osallistunut niihin.

STT ei tavoittanut Jääskeläistä kommentoimaan, ja Tekir on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa. Valtiovarainministeriö arvioi laskujen asianmukaisuuden.

Kohu johti eroon valtionvarainministerin tehtävästä

Kulmuni käytti valtionvarainministerinä toimiessaan Tekirin palveluita yli 50 000 euron edestä. Palvelut maksoi työ- ja elinkeinoministeriö ja valtionvarainministeriö.

Tekirin tarjoamat esiintymiskoulutukset oli tarkoitettu Kulmunin valtionvarainministerin tehtävien hoitamiseen, vaikka osa koulutuksen sisällöstä kohdistui myös Kulmunin tehtäviin keskustan puheenjohtajana. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Kulmuni kertoi eroavansa asiasta nousseen kohun seurauksena valtionvarainministerin tehtävistä 5. kesäkuuta. Hän jatkaa edelleen keskustan puheenjohtajana. Hän on ilmoittanut, että haluaa jatkaa puheenjohtajana myös syyskuun alun puoluekokouksen jälkeen.

TEMin sisäinen tarkastus suosittelee tiistaina julkaistun selvityksen perusteella, että keskustan ministeriö ryhtyy toimenpiteisiin Tekirin ja Jääskeläisen suhteen. Selvityksestä ilmeni muun muassa Jääskeläisen toimineen tilauksia tehdessään mandaatilla, jota tällä ei Kulmunin mukaan ollut. Lisäksi Tekir on selvityksen mukaan laskuttanut palveluista, joita Kulmuni ei kertomansa mukaan tiennyt käyttäneensä.

Kulmuni kertoi tiedotustilaisuudessa 4. kesäkuuta, että Jääskeläinen ei jatka erityisavustajana, koska avustajan kausi on sidottu ministerin kauteen.

Menot