Uutiset

STTK:n Palola: Ay-liike on säilyttäjä, jonka roolina on sanoa: ”Ei käy”

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kritisoi vahvasti ammattiyhdistysliikettä. Hän vaatii ay-liikkeeltä uudistumista ja uutta otetta. Ehdottomuuksista pitää luopua.

– Ammattiyhdistysliike on menettänyt kyvyn tehdä aloitteita, uudistaa työelämää ja yhteiskuntaa ja uudistua itse. Meistä on tullut säilyttäjiä, emme osaa ottaa huomioon nopeasti muuttuvan työelämän tarpeita, Palola arvioi STTK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä.

Palolan mukaan työnantajien avaukset ovat usein sellaisia, että ne merkitsevät heikennyksiä työsuhteen ehtoihin. Ne ovat kuitenkin kiinnostavia ja niistä keskustellaan.

Palola hämmästeli, missä ovat tämän päivän ay-liikkeen aloitteet.

– Meille on tässä näytelmässä jäänyt rooli, jossa ainoat vuorosanat ovat: ei käy.

Palolan mukaan ay-liike keskittyy neuvotteluissa aina lopulta työelämän hyväosaisten, toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa työtä tekevien etuihin. Puhutaan pätkä-, silppu- ja osa-aikatyöstä, mutta mitään ei heidän osaltaan tapahdu.

Palola patistaa, että työmarkkinaosapuolten olisi viipymättä palattava takaisin pöytään ja jatkettava neuvotteluja. Joulunpyhien yli ei pitäisi odottaa. Se haittaisi neuvotteluja.

– Mikäli tulee pidempi aika ennen neuvottelujen jatkumista, niin se on huono asia.

Ratkaisu olisi mahdollista löytää kahden korin mallista.

Ensimmäiseen koriin kuuluisivat palkka-asiat eli vuoden 2017 palkkalinjasta sopiminen ja vuoden 2018 osalta uuden Suomen mallin luominen.

Toinen kori on hankalampi, koska pitäisi löytää uskottava vaihtoehto hallituksen kilpailukykypaketille. Palola painottaa, että vaihtoehdon löytäminen vaatii kaikilta osapuolilta joustoa ja omista tavoitteista tinkimistä.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kariutuivat viikko sitten. Palolan mukaan pelisilmä petti neuvottelujen aikana pahasti sekä elinkeinoelämää edustavalla EK:lla että kuljetusalojen AKT:lla.

EK ilmoitti kesken neuvottelujen, että jatkossa ei enää tehdä keskitettyjä neuvotteluja. Tämän jälkeen AKT päätti, ettei se ole mukana yhteiskuntasopimuksessa.