Uutiset

Stubb kiitteli Suomen vakuusmallia

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) on tyytyväinen, että velkaantuneiden euromaiden tukemiseen liittyvässä vakuusasiassa on vihdoin pääty sopimukseen.

-Vakuusasia on tyylikkäästi hoidettu pois päiväjärjestyksestä ja se on nyt taakse jäänyttä elämää. Nyt voimme keskittyä muihin eurokriisiin liittyviin kokonaisuuksiin.

Euron epävakautta Stubb pitää huonona signaalina Suomen taloudelle.

-Suomi on viennistä täysin riippuvainen. Bruttokansantuotteesta 40 prosenttia ja verotuloista 50 prosenttia tulee viennistä. Teknologiateollisuuden osuus koko viennistä on 60 prosenttia. Suomen viennistä valtaosa menee EU:hun ja muualle Eurooppaan.

Velkakriisistä selviämiseksi EU tarvitsee Stubbin mukaan kriisin taltuttamista, budjettikuria sekä talouskasvun edellytysten vahvistamista. EU:lle on ehdotettu budjettikomissaaria, mutta lopullisen vastuun talouden tasapainosta Stubb sysää viime kädessä yksittäisille EU-maille.

Stubb korostaa maailmantalouden nopeaa muutosta. Kilpailu markkinoista kovenee eivätkä entiset pelisäännöt enää päde.

-Siksi suomalaisten yritysten on kansainvälistyttävä. Valtionhallinnon tehtävänä on edistää yritysten taloudellisia intressejä ulkomailla. Tässä tärkeässä roolissa ovat vienninedistämismatkat.

Säännöistä pidettävä kiinni

Stubb ei ole huolissaan Suomen maineesta, jonka on väitetty kärsineen kolauksen niin vakuusasiassa kuin Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden torppaamisessa. Selvää hänen mukaansa kuitenkin on, ettei Suomen kaltainen pieni maa voi asettua kovin usein poikkiteloin eurooppalaisessa päätöksenteossa.

-Suomi on EU-uskovainen protestanttinen maa. Jos jotain sovitaan, säännöistä on myös pidettävä kiinni.

-Bulgarian ja Romanian kohdalla kyse on luottamuksesta. Näissä maissa on puutteitta korruptiossa, rikollisuuden torjunnassa ja oikeusvaltion kehittämisessä. Mutta näihinkin ongelmiin löytyy ratkaisu ennen pitkää. (HäSa)