fbpx
Uutiset

Stubb lähettänyt Politico-lehden mukaan jo EPP:n johdolle kirjeen visioistaan – ilmoittanee tänään lähdöstä kärkiehdokaskisaan

Alexander Stubbin edessä vaikuttaa olevan taas vaalikampanja. Tällä kertaa kampanjalla pyritään EPP:n kärkiehdokkaaksi. Arkistokuva.

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoittaa hyvin todennäköisesti kello 17 aikoihin, että hän pyrkii keskusta-oikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokkaaksi. Kärkiehdokas eli spitzenkandidat on europuolueiden ehdokas EU:n komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Politico-lehden mukaan Stubb olisi jo lähettänyt EPP:n johdolle kirjeen visioistaan kärkiehdokkaana.

Stubb on lehden mukaan korostanut eurooppalaisia arvoja, kuten demokratiaa, vapautta, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja lakien kunnioittamista. Stubb haluaisi lisäksi lieventää Euroopan jakautumista idän ja lännen sekä pohjoisen ja etelän välillä.

EPP:n kärkiehdokaskisaan on jo ilmoittautunut saksalainen Manfred Weber, joka on EPP:n ryhmän puheenjohtaja EU:n parlamentissa.

Weber voi olla kisassa vahvoilla varsinkin, jos Saksan liittokansleri Angela Merkel tukee vahvasti häntä.

Yksi Weberiä ja Stubbia erottava tekijä saattaa olla suhtautuminen Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueeseen, joka kuuluu EPP-europuolueeseen. Fideszin politiikkaa on Unkarissa arvosteltu oikeusvaltion heikentämisestä sekä sanan- ja lehdistönvapauden rajoittamisesta.

Politicon mukaan Weber ei heittäisi Fidesziä pois EPP:stä, mutta Stubb on lehden mukaan todennut kirjeessään, että oikeusvaltion kunnioittamisen on oltava osa EPP:n dna:ta. Tämä vihjaa siihen, että Stubb näyttäisi Fideszille ovea, kuten tekisi myös kokoomuksen ja EPP:n meppi Sirpa Pietikäinen.

Stubb on nykyisin Euroopan Investointipankin varapääjohtaja.

EPP valitsee kärkiehdokkaansa marraskuussa Helsingissä pidettävässä kokouksessaan.

Kisan häviäminen ei ole välttämättä suuri tappio, sillä kilpailun tuoma näkyvyys voi auttaa häviäjää pääsemään johonkin muuhun huippuvirkaan.

Menot