Uutiset

Stubb sai presidenttipeliin vauhtia

Eduskunnan
puhemies Sauli Niinistö suostuu kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi, arvioi puoluetoveri, ulkoministeri Alexander Stubb kolmoskanavan Hjalliksen kanssa -ohjelmassa.

Stubb pohti mitä tapahtuu, jos Niinistö vastakin ”kiitos ei”. Jos isänmaa kutsuu, pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksen suosituimpiin ministereihin lukeutuva Stubb saattaa vastata ”kiitos kyllä”.

Koska asia on – jostain kumman syystä – herkkä, Stubb korosti ehdokkuutensa olevan ”hypoteettinen”.

Stubbin puheenvuoro oli maalailua, silti hän avasi oven niin reilusti auki, ettei hän sitä oikein pysty sulkemaan. Näin asia varmasti kokoomuksen kentällä luetaan: jos Niinistö ei taivu presidenttiehdokkaaksi, puolueen ehdokas on Stubb.

Tuskin Stubb puhui pelintekijänä, silti hän antoi ajattelemisen aihetta ennen muuta Niinistölle. Jos kansansuosikki Niinistöä ei presidentin virka houkuttele, kansansuosikki Stubb lähtee virkaan pyrkimään.

Kääntääkö Niinistö selkänsä melkoiselle osalle kansaa? Siitä ei pääse mihinkään, että Niinistö on presidentiksi tällä hetkellä ylivoimainen suosikki mielipidekartoituksissa.

Stubbin avautuminen antoi Niinistölle myös lisää pelivaraa: jos Niinistö kieltäytyy, hän ei jätä puoluettaan pulaan.

Stubbilla olisi ehdokkaana myös rasitteensa. Niistä vähäisin ei ole Suomen Nato-jäsenyydelle liputus. Koska presidentinvaali on kuitenkin leimallisesti henkilövaali, Nato-kantaan hän tuskin kompastuisi.

Presidentinvaaleihin on aikaa vajaa vuosi, joten Stubbin puheenvuoro ei jää muilta puolueilta huomaamatta. Presidenttiehdokkaiden valitseminen on puolueiden edessä pian huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Parhaissa asemissa on kokoomus, muut puolueet ovat enemmän tai vähemmän vaikeuksissa. Kansaa innostavista ehdokkaista on suoranainen pula!

Poikkeus on perussuomalaiset. Puolueen itseoikeutettu presidenttiehdokas on puoluejohtaja Timo Soini – voi itse asiassa kysyä, kuka ehdokas voisi edes olla, jos Soini ehdokkuuden torjuu.

Soinin asema on sikäli merkillinen, että hänen pitää lähteä presidentinvaali ehdottomasti häviämään. Hänen voittonsa myös perussuomalaiset menettäisivät valovoimaisen johtajansa, jonka korvaaminen olisi ilman epäilystä äärimmäisen vaikeaa.

Perussuomalaisilla ei ole varaa luovuttaa Soinia presidentiksi: hänen paikkansa on hallituksessa.

Porvaripuolella kokoomus ja keskusta harjoittavat yhteistyötä, keskustan pitää silti etsiä kilpailukykyinen ehdokas.

SDP:llä on tällä hetkellä olemattoman vähän mahdollisuuksia saada maahan kolmen sosiaalidemokraattisen presidentin jatkoksi neljäs demaripresidentti.

Henkilövaalissa voi tapahtua suuriakin mullistuksia. Kyselyissä monen hyvin menestyneen henkilön suosio on lyhyessä ajassa taittunut jyrkäksi alamäeksi.