Kolumnit Uutiset

Stubb väärään aikaan, väärässä paikassa

Hallituksella ja pääministeripuolue kokoomuksella ei mene nyt hyvin. Hallituksen suosio on selvästi alempi kuin kolmen edellisen ja kokoomuksen kannatus laskettelee jyrkkää alamäkeä.

Jotain nopeasta muutoksesta kertoo se, että kokoomukseen tyytymättömien määrä on kasvanut kesästä viisitoista prosenttiyksikköä.

Luvut ilmenevät Helsingin Sanomien teettämästä tutkimuksesta.

Heikko taloustilanne ja jatkuvat negatiiviset uutiset laskevat aina hallituksen suosiota. Nyt hallituksen tilanne on paljolti sama kuin 1990-luvun alun lamavuosina, Esko Ahon pääministerikauden aikana.

Kokoomuksen lähes romahdusmaista suosion laskua ei voi kuitenkaan kokonaan kuitata huonolla taloustilanteella. Lasku alkoi kesällä, kun Jyrki Katainen lähti Brysseliin ja Alexander Stubb valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi hänen tilalleen.

Puolueessa eli vahva usko siihen, että valtavan äänisaaliin eduskunta- ja EU-vaaleissa kerännyt Stubb vie henkilökohtaisella suosiollaan puolueen voittoon myös ensi kevään vaaleissa.

Näin ei nykytilanteen valossa näytä käyvän. Stubbin aikaisempi suosio perustui paljolti mielikuvaan, joka syntyi urheilullisuudesta, mutkattomasta esiintymistavasta, habituksesta ja huumorintajusta.

Hänen uskottiin vain vahvistavan kuvaa menestyvästä puolueesta, jossa on parhaat bileet.

Pääministerinä Stubbin avut ovat monelta osin kääntyneet häntä itseään vastaan. Rempseä, huumorilla höystetty esiintyminen ei enää purekaan tilanteessa, jossa pääministerin pitäisi olla vakava ja vakaa.

Nuorille äänestäjille Stubbin tyyli sopii yhä, mutta iäkkäämpi väki karsastaa sitä.

Stubb on toki muuttanut esiintymistään. Hän puhuu virallisissa tilaisuuksissa paljon aikaisempaa hitaammin, matalammalla äänellä ja vakaammin.

Tämä tyyli ei kuitenkaan ole uskottava. Puheesta tulee ulkoa opetellun oloista.

Kokoomuksen suosion laskussa näkyy myös tietynlainen kyllästyminen. Pitkä vallassaolo ja vastuu syövät kannatusta. Stubbista voisi sanoa, että väärään aikaan, väärässä paikassa. Hänen tyylinsä voisi purra ihan eri lailla toisissa olosuhteissa, toiseen aikaan.

Kaksisesti ei mene muillakaan hallituspuolueilla. Demarien kannatus on toki kääntynyt hienoiseen nousuun, mutta hallitustyöskentely saa saman verran moitteita ja kiitoksia kuin puheenjohtaja Antti Rinteen edeltäjän Jutta Urpilaisen aikana.

Keskustan nousu gallupien kärkeen on ollut yhtä nopeaa kuin kokoomuksen lasku. Puheenjohtaja Juha Sipilä esiintyy maan pelastajan elkein peräämällä yli puoluerajojen menevää yhteistyötä ja esittää yritysjohtajan tyylillä talouspoliittisia linjauksiaan.

Sipilän ei kuitenkaan pidä vielä riemuita, sillä 40 prosenttia äänestäjistä empii yhä ketä äänestäisi.