Uutiset

Stubbilla tasaisimmin kannatusta – Näin isojen nimien suosio jakautuu eri puolilla Suomea

Istuvalla puheenjohtajalla Alexander Stubbilla on muihin kovimpiin kokoomusnimiin verrattuna tasaisimmin henkilökohtaista kannatusta eri puolilla Suomea.

Lännen Median kyselyssä Stubb sai eniten henkilökohtaista kannatusta kaikista ehdokkaista. Stubb on erityisen suosittu Uudellamaalla, mutta myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella istuva puheenjohtaja kerää isoimman oman kannatuspotin.

Uudenmaan ja Helsingin ulkopuolella Stubb sai kokoomusvaikuttajilta 29,04 prosentin suoran tuen, kun ex-ministeri Jan Vapaavuori jäi 26,32 prosenttiin ja sisäministeri Petteri Orpo 25,05 prosenttiin.

Orpo jää järjestään Stubbin ja Vapaavuoren kannatuksesta pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan lisäksi myös muun muassa Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Orpon kannatus tukeutuu Varsinais-Suomeen, josta hänet on valittu eduskuntaan.

Peräti 40,62 prosenttia Varsinais-Suomen kokoomusvaikuttajista pitäisi Orpoa mieluisimpana vaihtoehtona puheenjohtajaksi.

Pääkaupunkiseudun, muun Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ulkopuolella Orpon kannatus laskee suhteessa kovimpiin kilpailijoihin. Stubb on tässä asetelmassa kärkipaikalla 31,21 prosentin suosio-osuudella, Vapaavuori toisena (25,93) ja Orpo kolmantena (21,76).

Vapaavuorella on puolestaan ylivoimainen suosio Helsingissä. Ex-ministeri saa peräti 48,48 prosenttia Helsingin kokoomusvaikuttajien kannatuksesta. Pääkaupunkiseudun äänissä, kun myös Uusimaa lasketaan mukaan, Vapaavuori voittaa selvästi Stubbin (35,57–30,2). Suuri osa kokoomuksen puoluekokousedustajista tulee Helsingin ja Uudenmaan piireistä.

Pirkanmaalla (43,02) ja Uudellamaalla (38,55) Stubb on kärjessä. Stubb valittiin eduskuntaan Uudeltamaalta.

– Tulos on mahdollisimman mielenkiintoinen ja vahvistaa, että kokoomuksen puheenjohtajuus on aidosti auki. Mahdollisuus, että puheenjohtaja vaihtuu, on hyvin varteenotettava. Viimeisille viikoille jää maksimaalinen panos. Oikein korttinsa pelaamalla kuka tahansa kolmikosta Stubb–Vapaavuori–Orpo voi voittaa, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Kokoomusvaikuttajat antavat Stubbille kohtalaisen arvosanan – ”kohtalainen” ei riitä

Kokoomusvaikuttajat arvioivat, että puolueen istuva puheenjohtaja Alexander Stubb on onnistunut kohtalaisesti puolueen puheenjohtajana.

Kokoomusvaikuttajia pyydettiin antamaan arvosana (asteikolla 1–5) Stubbin suoriutumisesta puolueen puheenjohtajana, valtiovarainministerinä ja pääministerinä (24.6.2014–29.5.2015).

Stubb sai arvosanaksi 3,32 sekä puheenjohtajuudesta että valtiovarainministeriydestä. Pääministeriydestä hän sai arvosanan 3. Kysymykseen vastasi 720 kokoomusjärjestöjen ja -yhdistysten johtohenkilöä kaikkialta Suomesta.

 

Lännen Median kyselyssä Stubbin arvioitiin suoriutuneen puheenjohtajuudesta vähintäänkin ”kohtalaisesti” (40,62 % vastaajista). 39 prosenttia vastaajista arvioi Stubbin onnistuneen juuri puheenjohtajana ”hyvin” ja 5,2 prosenttia ”erittäin hyvin”.

Puheenjohtaja Stubbin suoriutumista hyvänä pitää yli 300 vastaajaa, joista 53 prosenttia nimeää Stubbin suoraan suosikikseen. Tässä vastaajaryhmässä Stubb peittoaa Jan Vapaavuoren prosentein 66–34 ja Petteri Orpon 65–35.

LM-kyselyn keskeinen tulos on, että kohtalainen suoriutuminen puheenjohtajan tehtävästä ei riitä kokoomusvaikuttajille.

Kohtalaisesti-ryhmässä Jan Vapaavuori voittaa Stubbin kaksintaistelussa prosentein 68–32.

Petteri Orpo on näiden vastaajien keskuudessa Stubbia vahvempi samoin luvuin.

107 vastaajaa antoi Stubbille myös sanallista palautetta. Omalla nimellään annetut palautteet olivat Stubbille pääosin positiivisia. Monessa Stubille suosiollisessa vastauksessa korostuvat maininnat hankalista toimintaolosuhteista ja se, että hallitusohjelma on kokoomusmyönteinen.

Näin Stubbia arvioitiin

– Stubbin aikana Suomessa on tehty kokoomuslaisempaa politiikka kuin ehkäpä koskaan aikaisemmin. Mitä voimme kohtuudella odottaa enempää puolueen puheenjohtajalta? Antti-Jussi Vesa Satakunnan Kokoomusnuorista kysyy.

– Vaikka Alex oli jo toiminut ministerinä, pääministerin tehtävä on täysin poikkeava, se muistuttaa enemmän toimitusjohtajan tehtävää ja siihen Alexilla ei ollut kokemusta. Kokoomuksen puheenjohtajan tehtävä on innostaa joukkoja ja siinä Alex on parhaimmillaan. Valtionvarainministerin tehtäviä on ennenkin hoitaneet ainoastaan puoluessa kunnostautuneita kansanedustajia ja silloin tehtävän hoito tukeutuu vahvasti virkamiesten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden esityksiin. Parempi olisi, että tehtävä annettaisiin talous-, laskenta-,tilastotiede yms. asioista kokemusta omaavalle henkilölle, jolloin ministeri pystyisi henkiläkohtaisesti paremmin vaikuttamaan esityksiin, kirjoittaa Virtain kokoomuksen varapuheenjohtaja Pentti Tikkanen.

– Alex ei ole saanut puoluetta yhtenäistettyä puheenjohtajavaalien jälkeen. Pääministerinä Alex teki heti aluksi isoja virheitä suhteessa mediaan ja kansalaisiin. Tätä ei pysty enää korjaamaan millään, pohtii Teuvan kokoomuksen puheenjohtaja Jukka Leppäniemi.

– Kokoomuksen puumerkki näkyy selkeästi hallitusohjelmassa. Valtionvarainministerinä Stubb on pitänyt tiukasti kiinni talouden tasapainottamisesta, kehuu Leena Kostiainen Tampereelta.

– Ei voi kaataa kaikkea kuraa yhden ihmisen niskaan ja syyksi. Vastuunsa on muillakin puolueiden puheenjohtajilla edellisen kuuden puolueen hallituksen kompuroinnissa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Lisäksi puolueen sisäinen ristiveto, joka jäi hampaankoloon joillekin Vapaavuoren kannattajille. Siihen nähden Stubb on pärjännyt mielestäni hyvin. Kohtuutonta on myös hänen persoonaansa ruotiva kohtuuton kritiikki ja loka, Lemin kokoomuksen puheenjohtaja Mervi Rings sanoo.

– Liian usein on tullut liika virheellistä tietoa. Ei ole poliittista kokemusta, kirjoittaa Naantalin kokoomuksen puheenjohtaja Timo Jyväkorpi.

Päivän lehti

14.8.2020