fbpx
Uutiset

STUK: Radioaktiivista materiaalia joutunut sulatukseen Torniossa


Outokummun Tornion terästehtaalla sattui heinä-syyskuussa kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikiumlähde joutui sulatukseen kierrätysmetallin joukossa, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK). Neljäs tapaus sattui 12. lokakuuta, mutta tällöin säteilylähde huomattiin ennen sulatusta.

Tehtaan oma säteilyvalvonta ja oikeat suojelutoimet ovat STUKin mukaan estäneet radioaktiivisten aineiden leviämisen tehdastilojen ulkopuolelle. Työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle, mutta ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia.

– Kyseiset kierrätysmetallierät on laivattu Suomeen Hollannista ja Baltiasta, mutta metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta. Säteilylähteitä on hävitetty kierrätysmetallin joukossa tahallisesti tai huolimattomuutta, sanoo STUKin säteilytoiminnan valvontaosaston johtaja Tommi Toivonen tiedotteessa.

Neljännen hälytyksen viime perjantaina aiheutti Toivosen mukaan Brasiliassa valmistettu ukkosenjohdatin.

Amerikium on radioaktiivinen alkuaine, jota käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa. Kun amerikiumia joutuu sulatukseen, se kulkeutuu lähinnä sulatuksessa muodostuvaan kuonaan ja pieneltä osin savukaasuihin.


Asiasanat

Menot