fbpx
Uutiset

Sture Fjäder jatkaa korkeakoulutettujen Akavan johdossa – ei niele työllisyyspakettia sellaisenaan

Sture Fjäder on ollut kohta jo vuosikymmenen Akavan keulakuvana. Tiistaina hänet kukitettiin jatkoon Helsingissä pidetyssä Akavan liittokokouksessa. Kuva: Kimmo Penttinen
Sture Fjäder on ollut kohta jo vuosikymmenen Akavan keulakuvana. Tiistaina hänet kukitettiin jatkoon Helsingissä pidetyssä Akavan liittokokouksessa. Kuva: Kimmo Penttinen

Sture Fjäder valittiin 578 äänellä uudelle kaudelle korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan puheenjohtajaksi. Hänen vastaehdokkaana ollut Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen palvelujohtaja Maria Teikari sai 292 ääntä.

Valinta tehtiin Akavan liittokokouksessa Helsingissä.

62-vuotias Fjäder on johtanut Akavaa jo vuodesta 2011.

Ensimmäisen kerran hän oli ehdolla 2007.

Hankolaissyntyinen kauppatieteistä maisteriksi ja valtiotieteistä kandidaatiksi opiskellut Fjäder korostaa koulutuksen ja siitä seuraavan talouskasvun tärkeyttä Suomelle. Fjäder toivoo, että Suomessa opittaisiin arvostamaan entistä enemmän koulutusta ja olemassa olevaa koulutusjärjestelmäämme (LM 23.8.).

Liittokokouspuheessaan hän kertoi pitävänsä aivan perusteltuna sitä, että valtiovarainministeriön virkamiehet laativat selkeän ja konkreettisen esityksen työllisyyspaketiksi.

– Monesta ehdotuksesta olemme Akavassa pitkälti samaa mieltä, useissa niistä meillä on vähintäänkin vaihtoehtoisia toteuttamistapoja. Mutta mukana on esityksiä, joita emme voi kannattaa, Fjäder totesi.

Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää arvioida kaikkia ehdotuksia ja keskustella niistä eikä ampua niitä alas yksi kerrallaan.

– Paneudumme Akavassa ehdotuksiin, määrittelemme kantamme niihin ja teemme ehdotuksiamme sekä virkamiesten ehdotusten että oman arviomme pohjalta. Tähän työhön haastan muutkin mukaan.

Opettajien tuki on kestänyt

Fjäder sai valinnalleen jo ennakkoon tukea muun muassa vaikutusvaltaisesta opettajien ammattijärjestöstä OAJ:stä.

Kokoomuslaisen Fjäderin ura Akavassa ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Muun muassa pari vuotta sitten järjestön sisällä kohistiin puheenjohtajan ehdotuksesta, jonka mukaan kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa työehtosopimusten minimejä pienempää palkkaa heidän työllistämisekseen.

Fjäder on kertonut saavansa Akavalta palkkiota noin 15 000 euroa kuukaudessa.

Haastaja Teikari korosti kampanjassaan yhdenvertaisuuden ja hyvän johtamisen merkitystä työelämässä. Hän vakuutti tiistaina pitävänsä näitä teemoja esille vastaisuudessakin.

Fjäder kertoi saaneensa kisassa hyviä eväitä muun muassa jäsenistön osallistamiseen.

Menot