fbpx
Uutiset

Sudanin armeija repi sopimukset opposition kanssa verisen maanantain jälkeen

Turvallisuusjoukot surmasivat maanantaina 35 istumalakkolaista. YK, Yhdysvallat ja Britannia tuomitsivat väkivallan käytön.
Sudanilaiset mielenosoittajat näyttivät voitonmerkkiä istumalakkonsa aikana armeijan päämajan luona Khartumissa 22. toukokuuta. Maanantaina turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoituksen väkivalloin. Kuva: AMEL PAIN
Sudanilaiset mielenosoittajat näyttivät voitonmerkkiä istumalakkonsa aikana armeijan päämajan luona Khartumissa 22. toukokuuta. Maanantaina turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoituksen väkivalloin. Kuva: AMEL PAIN

Sudanin oppositio kutsuu maanantaista 35 protestoijan surmaa pääkaupungissa Khartumissa “veriseksi joukkomurhaksi”. Mielenosoituksen hajottamisen väkivalloin määrännyt Sudanin väliaikainen sotilasneuvosto puolestaan ilmoitti tiistaiaamuna kumoavansa kaikki sopimukset jotka on tehty opposition kanssa. Neuvosto aikoo järjestää vaalit yhdeksän kuukauden kuluttua.

Asiasta kertoivat uutiskanavat al-Jazeera ja CNN sekä BBC ja Reuters.

Sotilasneuvoston päätöksestä ilmoitti sen johtaja kenraaliluutnantti Abdel Fattah al-Burhan.

– Sotilasneuvosto päättää lopettaa neuvottelut vapauden ja muutoksen allianssin kanssa ja peruuttaa se mitä oli sovittu ja pitää parlamenttivaalit yhdeksän kuukauden kuluttua, Burhan sanoi televisiossa al-Jazeeran mukaan.

Neuvosto aikoo seuraavaksi muodostaa väliaikaisen hallituksen valmistelemaan vaaleja, joihin tulee hänen mukaansa kansainväliset tarkkailijat.

Verisin päivä

Maanantai oli verisin päivä Sudanissa sen jälkeen kun armeija kaappasi vallan pitkäaikaiselta maan johtajalta Omar al-Bashirilta 11. huhtikuuta. Sudanilaiset olivat tätä ennen osallistuneet kuukausia kestäneisiin joukkoprotesteihin vaatien vallanvaihtoa.

Mielenosoitukset alkoivat joulukuussa ensin protesteina leivän hinnan nousua ja käteisen rahan puutetta vastaan. Lopulta armeija puuttui peliin ja kaappasi vallan.

Neuvottelut opposition ja protestoijien muodostaman allianssin sekä sotilasvallan välillä kariutuivat erimielisyyksiin siitä, kuka johtaa siirtymäkauden hallitusta. Osapuolet olivat sopineet siitä, että siirtymäkausi kestäisi kolme vuotta. Oppositio pitää nyt armeijan ilmoittamaa yhdeksän kuukauden siirtymäkautta liian lyhyenä siviilivallan valmisteluun.

Maanantain verilöyly alkoi kun turvallisuusjoukot piirittivät istumalakossa olevien protestoijien joukon puolustusvoimien päämajan luona. Protestoijat olivat tulleet paikalle 6. huhtikuuta, viisi päivää ennen kuin Bashir syrjäytettiin.

Aktivistit kertoivat turvallisuusjoukkojen piirittäneen sairaalat, joihin haavoittuneet ja kuolleet vietiin. Sudanilaisten lääkärien keskuskomitean mukaan kuolleiden joukossa oli kahdeksanvuotias lapsi.

Protestoijat aikovat jatkaa kampanjaa

YK:n pääsihteeri António Guterres vaatii maanantain tapahtumien riippumatonta tutkimista. Hän kertoo myös olevansa huolestunut tiedoista, joiden mukaan turvallisuusjoukot olisivat tulittaneet myös sairaalan alueella. Myös Yhdysvallat ja Britannia ovat voimakkaasti kritisoineet väkivallan käyttöä protestoijia vastaan.

Demokratiaa vaativat mielenosoittajat ilmoittivat jatkavansa kampanjaa katkaisten neuvottelut ja vaatien “täydellistä kansalaistottelemattomuutta” julkisen elämän halvaannuttamiseksi koko maan alueella.

– Vallankumouksemme on kriittisessä pisteessä. Sotilasneuvosto on valinnut eskaloitumisen ja vastakkainasettelun, sanoi protesteja johtaneen Sudanin ammattilaisten järjestön tiedottaja Mohamed Yousef al-Mustafa.

Hän nimitti sotilasneuvoston jäseniä rikollisiksi, joita on käsiteltävä kuten Bashiria.

Sudan

Sudan oli ennen Afrikan suurin valtio, mutta se jakautui kahtia vuonna 2011 kun enimmäkseen kristittyjen astuttama Etelä-Sudan äänesti itsenäistymisen puolesta.

Khartum hyväksyi eron, mutta valtioiden välejä ovat kiristäneet kiistat öljytulojen jakamisesta ja rajalinjan vetämisestä.

Etelän ja pohjoisen välillä käytiin kaksi veristä sisällissotaa, jotka vaativat 1,5 miljoonan ihmisen hengen. Myös läntisellä Darfurin alueella jatkuva konflikti on vaatinut yli 200 000 ihmisen hengen.

Armeija syrjäytti kolme vuosikymmentä maata yksinvaltaisesti hallinneen Omar al-Bashirin 11. huhtikuuta. Nyt maata johtaa kenraaliluutnantti Abdel Fattah al-Burhanin isännöimä väliaikainen sotilasneuvosto.

Sotilasneuvosto aikoo järjestää parlamenttivaalit yhdeksän kuukauden kuluttua. Demokratiaan siirtymistä vaativa oppositio pitää siirtymäkautta liian lyhyenä.

Bashir on kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama Darfurin konfliktissa tehtyjen rikosten takia.

Menot