Uutiset

Sukellusvenehavainnosta vaiettiin

 

Tapahtuipa Suomenlahden rannoilla 1960-luvun puolessavälissä: On suvi ja kaunis sunnuntai. Vietetään helluntain kunniaksi juhlia kaakkoisessa Suomessa Virolahdella, kun tapahtuu jotain yllättävää. Juhlakansa näkee aivan selvästi puolen kilometrin päässä rannasta sukellusveneen, josta vieläpä kiikaroidaan rannan juhlamenoja. Hetkisen kuluttua alus sukeltaa ja lähtee pois, ja kansa jää ihmettelemään.

Onneksi paikalla on myös Yleisradion kuvausryhmä, joka pahaksi onneksi on jo ehtinyt pakata kuvausvälineet autoon. Kesätoimittaja soittaa Helsinkiin Heikki Kahilalle, josta sittemmin tuli yksi maamme rakastetuimmista uutisankkureista.

Kahila soittaa Merivoimien upseerille ja kysyi havainnosta.

– Sieltä sanottiin, että minkäänlaisia havaintoja ei ollut tehty tuona iltapäivänä. Tarkistimme asian myös Merivartiostolta, ja tulos oli sama.

Kahila tarttui uudelleen luuriin ja soitti kesätoimittajalle.

– Sanoin, että luotettavista lähteistä on nyt vahvistettu, ettei hänkään nähnyt siellä mitään.

Koska kuvamateriaalia ei ollut, ei auttanut väittää vastaan.

– Silloin ei ollut älypuhelimia jokaisen kourassa niin kuin nykyään, muutenhan koko tilanne olisi ollut toinen, harmittelee Kahila nyt, 50 vuotta myöhemmin.

Tapauksen kulku voi vaikuttaa nykypäivästä katsottuna muutenkin erikoiselta. Juhlaväki näki tilanteen, mutta virallisesti sukellusvenehavainnosta vaiettiin.

– Oli meneillään vahva suomettumisen aika, josta viime aikoina on tehty paljon tiliä. Aika on nyt siihen kypsä ja tietyt arkistot ovat auenneet, joten muistelu on ajankohtaista.

Kahila on muistellut noita aikoja viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Ääneen elettyä. Siinä hän kertoo vaikenemisen ilmapiiristä: ”Neuvostosuhteiden hoidon kaanoniin 1960-luvulla ja pitkälle siitä eteenpäin kuuluivat julkisuuden välttäminen, arkuus ja salailu. Periaate oli, että ainakaan minä en tuohon asiaan sotkeudu.

Uutismiehenä Kahila on seurannut Ruotsin viimeaikaisia sukellusvenehavaintoja tiiviisti.

– Nyt on erinomaisen tehokkaat valvontalaitteet, joilla voi havaita satelliitin kautta esineitä ja tarkentaa kuvan jopa 25 senttimetrin läheisyyteen. Silti sukellusveneen löytäminen on hankalaa, koska ne voivat pysyä pitkään pinnan alla piilossa. (LM-HäSa)

Asiasanat