Uutiset

Sulakkeen rikkoutuminen pysäytti koko junaliikenteen hetkeksi Helsingissä — VR: Sähkökatko ohi, mutta junat saattavat myöhästellä

Sähköjännitteen katoaminen ajolankaverkosta pysäytti kaikki VR:n kaukojunat ja HSL:n lähijunat Helsingin lähistöllä. Vika johtui Rataliikennekeskuksen mukaan sulakkeen rikkoutumisesta.

Vika alkoi ennen kello 8.30 aamulla. Junayhtiöt eivät osaa kertoa, miksi sulake pääsi rikkoutumaan. 

Rataliikennekeskus kertoo, että vian syytä selvitellään. Yksi mahdollisuus sulakkeen laukeamiseen saattoi olla ylikuormitustila.

VR:stä ja HSL:stä kerrottiin Lännen Medialle, että käytännössä kaikki junat pysähtyivät niille sijoilleen. Vian odotettiin kestävän aamuyhdeksään, mutta näillä näkymin sähköt on onnistuttu nyt palauttamaan ajolankoihin.

Junat pääsevät nyt jatkamaan matkaa normaalisti. VR kuitenkin varoittaa, että sähkökatko saattaa vaikuttaa yhä niin, että junat myöhästyvät aikatauluistaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kommentoi aamutuimaan Lännen Medialle Helsingin-kokouksen järjestelyitä yleisellä tasolla. Tällöin junaliikenteen häiriötila ei vielä ollut tiedossa.

– Huippukokous on suuri kunnianosoitus ja ylpeydenaihe, niin koko Suomelle kuin Helsingille, että meillä on kyky laittaa tällainen paketti kasaan näin lyhyessä ajassa, Vapaavuori sanoi.

– On totta kai selvä, että tämä aiheuttaa keskustassa poikkeusjärjestelyitä ja vaikeuttaa monien ihmisten arkea jonkin verran, ei nyt kovin monen tunnin ajan. 

Vapaavuori pitää vanhan sanonnan mukaan onnena onnettomuudessa, että huippukokous sijoittuu heinäkuulle keskelle lomakautta ja kaupungissa on ihmisiä liikkeellä huomattavasti vähemmän kuin tavallisesti. 

– Ehkä tämä herättää enemmän ihmetystä niiden tuhansien ja tuhansien turistien keskuudessa, joita Helsingissä on tällä hetkellä valtavia määriä. Osa on toki tietoisia tästä tapahtumasta, mutta kaikki välttämättä eivät ole.

Rataliikennekeskus ei vahvistanut Lännen Medialle, liittyikö junaliikennehäiriö huippukokouksen erityisjärjestelyihin mitenkään.