Uutiset

Summaslahkolaisten pillitystä

Jääkiekon kovanaama Raimo Summanen sai potkut maajoukkueen päävalmentajan tehtävistä 27. lokakuuta viime vuonna. Puoli vuotta sitten, voisi kuvitella tapauksen olevan jo jääkiekon värikästä historiaa.

Potkut eivät saa unohtua, tästä pitää huolen kourallinen jääkiekon summaslahkolaisia. Porukka pillittää maailman pahuutta, ylivertaisen kiekkoneron väärämielistä kohtelua.

Itkua on riittänyt, eikä näköpiirissäkään ole sen loppu. Selitys on yksinkertainen: ihminen ei toivu pahasta sielunvammasta välttämättä koskaan.

Parantaisiko lahkon haavoja 27. lokakuuta nostaminen liputuspäiväksi?

Summaslahkolaisten ylipappi on Lahden Pelicansin ex-valmentaja Petteri Sihvonen. Sanomaansa hän julistaa Urheilulehdessä. Hän on saanut ympättyä Summasen lähes jokaiseen potkuista lukien kirjoittamaansa juttuun, mikä on jo saavutus sinänsä.

Kaveria pitää puolustaa, mutta mitä mieltä on soittaa samaa levyä puoli vuotta? Kauanko Sihvonen jatkaa hyödytöntä jankkaamistaan?

Jääkiekon MM-kisat tarjosivat Sihvoselle herkkupalan. Hän todistelee Urheilulehdessä Suomen pelien päättyvän mahalaskuun. Oikein arvattu, katastrofin selittävä tekijä on Summanen!

Sihvonen palaa tietysti hetkeen, jolloin Summasen ja puolustaja Janne Niinimaan luistimet menivät ristiin maailmancupin Ruotsi-pelin erätauolla.

Sihvosen totuudessa tauolla ei tapahtunut itseasiassa mitään. Kuitenkin kaksikon yhteenotto käynnisti Summasen potkuihin johtaneen tapahtumasarjan. Outoa. Jääkiekko taitaa olla salatiedettä.

Voi olla, että lahkolaisten tulilinjalla on kostomielessä kiekkopomo Kalervo Kummola, ehkä myös Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Heikki Hietanen. Vapaassa maassa kukaan ei kiellä jahtaamasta kenenkään päänahkaa.

Summasella ei kuitenkaan enää ole tekemistä Kummolan kaatamisen kanssa. Lahko ei ymmärrä junan menneen ajat sitten. Summanen ei palaa koskaan päävalmentajaksi, tämä on täysin selvä asia jokaiselle taustoja tuntevalle.

Lahkolaiset eivät millään tavalla edistä suomalaisen kiekkoilun etua. Vanhoja jatkuvasti kaivelemalla ei voi rakentaa.

Kaiken lisäksi juuri lahkon nälvimä Kummola antoi Summaselle mahdollisuuden, jonka tämä itse tärväsi. Erottamalla Summasen Kummola myönsi virheensä, mikä ei ole lainkaan yleinen tapa isokenkäisten joukossa.

Lahkolaisten uskonkappale on Summasen ”kaikki keinot käyttöön” -oppi. Voitto kotiin mihin hintaan hyvänsä.

Käsitettä voisi suomentaa, muuten siitä voi johtaa mitä hyvänsä. Huonosti pelanneen maalivahdin voi ampua varoitukseksi, harhasyötön antanutta pakkia vedellään mailanvarrella?

Jospa joku valaisisi, miksi jääkiekossa ei päde eettinen ohje ihmistä on kohdeltava ihmisarvon mukaisesti? Kaikki keinot käyttöön -höpötys on isojen poikien lapsellista hiekkalaatikkoleikkiä, jolla ei ole tekemistä urheilullisuuden, reilun pelin ja sivistysvaltion elämänarvojen kanssa.

Markku Peltonen