fbpx
Uutiset

Sunnuntaina voi tulla talvitakissa kuuma: Kesäisen lämmin sää hellii, jos vain pilvet pysyvät loitolla

Viikonlopuksi on luvassa hurjia lämpötiloja, jos pilvet ja sumupeitot vain pysyvät loitolla.

Lauantaina Suomeen virtaa lounaasta erittäin lämmintä ilmamassaa ja lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa päivällä 10-16 astetta.

– Jos on pilvistä ja vähän sumua, lämpötilat ovat noin 10-12 asteen tienoilla. Jos on pidemmän aikaa selkeää, lauantaina voi hyvinkin olla 15-16 astetta, erityisesti maan länsiosassa, sanoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Pilvisyyden ennustettavuus on Siiskosen mukaan hankalaa. Esimerkiksi perjantain osalta Ilmatieteen laitoksen käyttämät säämallit eivät oikein onnistuneet pilvisyyttä nappaamaan.

– Perjantaina maan eteläosassa oli sumupilvilauttaa, kun taas keskivaiheilla oli selkeämpää. Sitä kautta perjantaina mitatut korkeimmat lämpötilat painottuivat maan länsi- ja keskiosiin, joissa oli 16 asteen lukemia.

Lauantai on maan pohjoisosassa pilvinen ja lämpötilat jäävät 5-10 asteeseen. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla lämpötila voi kohota hieman 10 asteen yli.Ennätyksellisen korkeita lämpötilojaSunnuntaina sää on ennusteen mukaan lauantaita selkeämpi. Ilmamassa on Siiskosen mukaan hyvinkin lämmintä, ja laajalti päästään yli 15 asteen.

– Maan länsiosasta Oulun tasolle voidaan hätyytellä 17-18 astetta. Ei ole pois suljettua, että menisi sen yläpuolellekin. Jos tämä toteutuu, monella paikkakunnalla on ennätyksellisen korkeita lämpötiloja.

Pohjoisessa Suomessa on sunnuntaina pilvisempää, mutta lämpötila voi kohota aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta 10 asteen yläpuolelle.

Ajankohtaan nähden viikonloppuna nautitaan poikkeuksellisen lämpimästä säästä. Ilmatieteen laitoksen Twitterissä julkaiseman kartan mukaan ajankohdan tavanomainen päivän ylin lämpötila on esimerkiksi lännessä vain 5-9 astetta.

– Pilvisyyden ja sumun suhteen voi aina tulla yllätyksiä. Päivän osalta täytyy seurata satelliittikuvia, että minne sitä muodostuu ja minne se liikkuu, Siiskonen sanoo.

Satelliittikuvia voi seurata esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

https://twitter.com/meteorologit/status/1050602201725329408
https://ilmatieteenlaitos.fi/pilvet-pohjoismaat

Asiasanat

Menot