fbpx
Uutiset

Suojaa ja kiiltoa vahalla

Vahaaminen ei ole niin vaikeaa puuhaa kuin luulisi. Hämeenlinnan A-Tarvikkeen Ari Toivosen mukaan aloittelijakin saa vahattua autonsa alle tunnissa.

Ammattilaisten mukaan auton vahaamisen vaiva kannattaa nähdä. Vahaaminen suojaa auton maalipintaa ja helpottaa lian irtoamista maalipinnasta pesussa. Ympäristöstä tulee auton maalipintaan syövyttäviä aineita. Kaikki nämä aineet eivät irtoa pesussa, mutta vahauksen yhteydessä myös epäpuhtaudet poistuvat.

– Auto on hyvä vahata kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Neuvoja vahan valintaan kannattaa pyytää asiantuntijalta, etenkin jos kyseessä on vanha auto, kertoo Kari Tolppa Hämeenlinnan pesukadulta.

Ainakin aloittelijan kannattaa vaha-asioissa muutenkin kääntyä asiantuntijan puoleen. Vahoja kun on moneen lähtöön.

Yleisvaha sopii useimpiin autoihin, mutta metalliväristen autojen lakkapinta vaatii omanlaisensa vahan. Yleisvahan lisäksi autoon voi laittaa vielä erikoiskiiltävän suojauksen. Joidenkin auton värin mukaan valittavien vahojen mukana tulee pieni “meikkikynä”, jolla voi paikkailla pieniä naarmuja maalipinnassa.

Herkkä punainen

Auton maalipintaa on syytä hoitaa ennen kuin se on vaurioitunut. Jo syöpyneen pinnan hoito vaatii enemmän töitä. Siksi uutta autoa kannattaa vahata heti alusta asti säännöllisesti.

Mikäli vahausta ei pysty tekemään sisätiloissa, kannattaa vahauspäivä valita tarkkaan keliolosuhteiden mukaan. Lämpötilan tulisi vahauksen aikana olla ainakin kymmenen astetta plussan puolella. Suorassa auringonpaisteessa vahausta ei saa tehdä, eikä myöskään sateella. Kova tuuli voi kuljettaa vahattuun pintaan pölyhiukkasia, jotka voivat kiillotettaessa naarmuttaa autoa.

Eri väriset maalipinnat kuluvat eri tahtiin. Herkin väreistä on suosittu punainen, joka on huokoisempi väri kuin muut. Punaiset ja viininpunaiset autot menevät nopeimmin huonoon kuntoon, jos autosta ei pidetä huolta.

Ammattiapua

Vahauksen voi halutessaan teettää myös ammattilaisilla. Liikkeet tekevät niin pikavahauksia kuin pitempikestoisiakin vahauksia. Autopesuloissa tehtävä vahapesu antaa autolle kevyen vahapinnan, mutta ei korvaa kunnon vahausta.

Erikoisliikkeissä tehtävä kestovahaus pitää auton pinnan kunnossa jopa kaksi vuotta. Kestovahauksessa autoa käsitellään kahdella aineella, joista toinen puhdistaa ja antaa uv-suojan ja toinen suojaa maalipintaa.

Anni Erkko

Menot