Uutiset

Suojelupoliisiin on voitava luottaa

Turvallisuudesta huolehtiminen on väistämättä perimmiltään luottamuskysymys.

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala palasi virkaansa helpottuneena miehenä. Viime syksystä Soneran teleurkintajutun takia jatkunut hyllytys päättyi sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) perjantaiseen päätökseen.

Helsingin hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden joulukuisen päätöksen, jonka mukaan Seppo Nevala tai Supon osastopäällikkö Petri Knape eivät ole syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Täysin ei Nevalan ja Knapen piina ole vielä ohi.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe harkitsee jutun viemistä korkeimpaan oikeuteen.

Asetelma on mahdollisessa viimeisessä vaiheessa sama kuin aikaisemmissa. Kysymys on näytöstä ja oikeusvaltion periaatteista, jotka koskevat myös valtakunnan ylimpiä poliisiviranomaisia.

Lain on oltava kaikille sama.

Nevalan tapausta on seurannut tavaton julkisuus, mikä on ymmärrettävää jutun periaatteellisuuden vuoksi.

Tuomiota ei kuitenkaan pidä suin surminkaan julistaa julkisuudessa, ei varsinkaan, kun Supon tapauksessa ei ole mitenkään perusteltua tuoda kaikkia oikeudenkäynteihin kuuluvia yksityiskohtia julki.

Supo ei voi toitottaa kaikelle kansalle toimintatapojaan ja käytäntöjään, ei edes kansan puolesta asioista päättäville poliitikoille.

Suojelupoliisin toimintaan liittyneet epäselvyydet ovat siivittäneet vaatimuksia, joiden mukaan sen valvontaa on lisättävä. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) on esittänyt uuden parlamentaarisen valvontaelimen perustamista, samoin muiden muassa kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.).

Ehdotuksiin on pääosin suhtauduttu pidättyväisesti ja niin pitääkin. Suomi on pieni maa, jonka turvallisuudesta huolehtiminen on väistämättä perimmiltään luottamuskysymys.

Supo on sisäministeriön alainen poliisi. Poliisiylijohtaja Markku Salminen sanoi Hämeen Sanomien haastattelussa vaativansa Supon johdolta säännöllistä raportointia. Salminen on Supon esimies, jonka arvostelukykyyn irtopisteitä kalastelevien poliitikkojenkin on syytä luottaa.

Kansanedustajilla on mahdollisuus Supon toiminnan seuraamiseen siltä osin kuin heillä siihen on edellytyksiä. Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtäviin kuuluu kaikkien viranomaistoimien laillisuusvalvonta.

Turvallisuuspoliisin toimia ruotimaan ei tarvita keskustelukerhoa.

Ei pidä myöskään epäillä, ettei Supossa olisi otettu opiksi viime vuosien hoipertelusta. Kun pää on ollut hiljattain pölkyllä, ei sitä kukaan halua sinne ehdoin tahdoin uudestaan.

Seppo Nevala on kaiken aikaa määrätietoisesti ja uskottavasti vakuuttanut toimineensa laillisesti.

Avoimuus on taitolaji.

Seppo Nevala on selvinnyt oikeustaistelusta voittajana. Hän on myös poliisiksi harvinaisen avoimella tavalla purkanut tuntojaan, millä hän rakentanut omaa uskottavuuttaan, jonka hän itse luottaa säilyneen.

On muistettava, että jokainen poliisi ja muukin virkamies lunastaa uskottavuutensa ensisijaisesti omalla toiminnallaan. Suomalaisten on voitava luottaa Suojelupoliisiinsa. Sitä raskaimman vastuun kantaa Seppo Nevala.