Uutiset

Suojelutoimet pelastivat kaksi lintulajia sukupuuton partaalta

Erittäin uhanalainen töyhtöiibis. Kuvan on ottanut Bird Lifen tiedottaja Jan Södersved

Sukupuuton partaalla olevia lajeja voidaan saada elpymään tehokkaalla suojelulla.

Bird Lifen maailman lintujen uhanalaisuusarviossa kaksi maailman harvinaisimpiin ja uhanalaisimpiin lintuihin kuulunutta lajia siirrettiin onnistuneiden suojelutoimien ansiosta alempaan uhanalaisuusluokkaan.

Aiemmin äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu töyhtöiibis on nyt luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja mauritiuksenkyyhky vaarantuneeksi.

Laajalla alueella Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä pesinyt töyhtöiibis oli vuosituhannen vaihteeseen menneessä hävinnyt lähes kokonaan.

Vuonna 1998 jäljellä oli enää 59 paria, joista useimmat yhdessä ainoassa yhdyskunnassa Marokossa. Suojelun ansiosta lajin kanta on kasvanut 147 pesivään pariin. Viime vuonna syntyi myös kaksi uutta pientä yhdyskuntaa.

 

Syyriassa pesinyt pieni töyhtöiibiskanta on hävinnyt, ja nykyään ainoat luonnonvaraiset linnut pesivät Marokossa. Puolivillit kannat Turkissa ja hankkeet linnun luontoon palauttamiseksi Etelä-Euroopassa luovat toivoa lajin tulevaisuudelle.

Mauritiuksenkyyhkyjä laskettiin olleen jäljellä vain 10 yksilöä vuonna 1990, ja lajin arveltiin kuolevan pian sukupuuttoon.

Rottien ja muiden vieraslajien poistolla, elinympäristöjen kunnostuksella ja Mauritiuksen Bird Lifen tarhaushankkeella kanta saatiin kuitenkin kasvamaan. Nyt luonnossa arvioidaan elävän yli 400 mauritiuksenkyyhkyä,

Laajamittainen elinympäristöjen häviäminen, ilmastonmuutos ja laiton pyynti uhkaavat kuitenkin edelleen monia lajeja. Aiemmin sukupuutot uhkasivat varsinkin eristyneillä saarilla eläviä lajeja, mutta nyt sukupuuttouhka on jo suurempi mantereella. Esimerkiksi viiden eteläamerikkalaisen lintulajin oletetaan hiljattain kuolleen sukupuuttoon.

Bird Life on perustettu vuonna 1922. Kansainvälinen ympäristöjärjestö toimii 120 maassa. Muiden muassa Kanta-Hämeen Lintutieteellinen yhdistys on Bird Lifen jäsenyhdistys. HäSa