fbpx
Uutiset

Suoloja, mutta ei ruokasuolaa

Pitkään jatkunut hellejakso ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt terveyskeskuksen tai ensiavun vastaanotoilla. Keskussairaalan ensiavun yhteistyöylilääkärin Veli-Pekka Rautavan mukaan potilasmäärä on ollut viime päivinä maltillinen.

Terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Merja Toivonen toivoo, että helteistä kärsivät ottaisivat ajoissa yhteyttä terveyskeskukseen, ettei tilanne menisi liian pitkälle.

-Jos esimerkiksi vanhuksella alkaa olla heikko olo, niin silloin pitäisi jo varata lääkäriaika.

Kun kuivumisaste menee niin pitkälle, että yleiskunto heikkenee, eikä vanhus jaksa enää pysyä tolpillaan, kannattaa soittaa 112:een.

Toivonen kehottaa ihmisiä pitämään huolta nestetasapainosta. Vettä ei kuitenkaan kannata juoda liikaa, ettei vesi rasittaisi elimistöä.

-Viisi litraa vettä päivässä on aivan liikaa. Yli kahta litraa ei kannata päivässä juoda.

Toivosen mukaan liika vedenjuonti voi aiheuttaa heikkokuntoisille sydämen vajaatoimintaa. Osa nesteistä kannattaisi juoda hedelmämehuina tai jopa urheilujuomina, mutta niitäkään ei saisi juoda liikaa. Toivosen mukaan ripulin hoitoon tarkoitettu juomakin auttaa helteellä.

Suolaisen ruuan syönnin lisäämisestä ei ole helteillä hyötyä. Liiasta ruokasuolasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Suola pidättää vettä kehossa, lisää turvotusta ja nostaa verenpainetta. Helteellä tarpeellisia suoloja saadaan esimerkiksi hedelmistä. (HäSa)

Menot