fbpx
Uutiset

Suomalainen haluaa maksaa taloyhtiölainan pois asuntolainalla – oma laina joustaa paremmin kuin taloyhtiölaina

Suomalainen luottaa kiinteistönvälittäjän ammattitaitoon taloyhtiön talouden tarkastelussa. Putkiremontti on ostokriteereistä keskeisin erityisesti naisille.
Varkaat veivät putkifirmalta paljon työkaluja. Kuvituskuva.

Kun suomalainen ostaa asunnon, johon on tehty putkiremontti, hän haluaa maksaa taloyhtiölainan pois asuntokaupat tehdessään.

Danske Bankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista maksaisi vähintään melko varmasti oman osuutensa yhtiölainasta omalla asuntolainallaan.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan yhtiölainan poismaksaminen on järkevää monesta syystä.

– On hyvä muistaa, että oma laina joustaa paremmin oman talouden mukaan kuin taloyhtiölaina.

Oma asuntolaina on myös edullisempi korkovähennysoikeuden ja marginaalin osalta. Suomen Pankin tilastojen mukaan asuntolainojen marginaalit ovat olleet noin vuoden ajan matalampia kuin taloyhtiölainojen.


Suomalainen on säntillinen lainanmaksaja

Kuoppamäen mukaan vastaavaa tutkimusta ei ole tehty muissa Pohjoismaissa, mutta suomalainen on ylipäätään tarkka rahankäytöstään.

– Suomalainen lyhentää asuntolainaa säntillisesti, vaikka olemmekin menossa kohti pohjoismaista mallia, Kuoppamäki viittaa Suomessakin markkinoille tulleisiin pitkiin asuntolainoihin.

Putkiremonttibuumi ei ole vain suomalainen ilmiö. Kuoppamäki toteaa, että luonnollisesti remontteja tehdään muissakin maissa, mutta Suomessa remonttibuumi johtuu kaupungistumisen ajoittumisesta 1960- ja 1970-luvuille.

– Kaupungistumisen suurin aalto tapahtui kertarysäyksellä, ja siksi talot vaativat remonttia samaan aikaan.

Kuoppamäki toteaa, että putkiremontti on kallis maasta riippumatta.

 

Putkiremontti on tärkeä ostokriteeri naisille

Danske Bank tutki myös sitä, mihin asunnonostajat kiinnittävät huomiota taloyhtiössä asuntoa ostaessaan ja miten he keräävät tietoa taloyhtiöstä.

Putkiremontti on ostokriteereistä keskeisin erityisesti naisille.

– Putkiremontin aikainen asumismukavuus ja kustannukset ovat hyvin kuluttajien tiedossa.

Lähes samalle tasolle ostokriteerien suhteen ylsi taloyhtiön lainojen määrä ja taloudellinen tilanne. Nuoremmille ostajille tärkeää oli vastikkeen määrä.

Taloyhtiön talouden tarkastelussa suomalaiset luottavat lähipiiriinsä. Erityisesti miehet kävisivät paperit läpi itse. Nuoret kysyisivät apua perheeltään.

Kolmannes kääntyisi kiinteistönvälittäjän puoleen.

– Suomalaiset luottavat kiinteistönvälittäjään. Myyjä maksaa kiinteistönvälittäjän palkan, mutta välittäjän pitää olla rehellinen kaikille osapuolille. Jo maineenkin vuoksi, Kuoppamäki summaa.

YouGovin tekemään kyselyyn vastasi 1 011 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Menot