fbpx
Uutiset

Suomalainen (itse)palvelukulttuuri kaipaa kasvojenkohotusta

Mietipä, miten kummallista on asioida suomalaisissa yrityksissä, joiden olettaisi suovan hetken asiakkaan palvelemiselle.

Kahvilassa keräät syötävät tarjottimelle, kaadat kahvin, kannat tarjottimen pöytään. Syötyäsi viet astiat ja tarjottimen telineeseen. Itse.

Pikaruokalassa seisot jonossa, rahtaat ruuat pöytään ja ennen lähtöä lajittelet jätteesi. Itse.

Tavaratalossa työntelet kärryjä hehtaarihallissa edestakaisin, keräät tavarat hyllyistä, ladot liukuhihnalle ja pakkaat kassiin. Itse.

Pankeista puhumattakaan.

Ja siitä kaikesta sitten maksat. Ihan itse.

Eikö jossain vaiheessa siinä tavaroita hiki päässä pakatessa tulekin mieleen, että asiat voisivat olla myös toisin?

Sunnuntaisessa Aamulehdessä ruodittiin sitä, miksi suomalaiset marketit, bensa-asemat, kahvilat ynnä muut yritykset teettävät suuren osan työtä asiakkailla ja sitä, miksi asiakkaat suostuvat tähän.

Suomalainen palvelukulttuuri on vuosikymmenien saatossa kehittynyt mitä tehokkaimmaksi itsepalvelukulttuuriksi.

Asiakkaat tekevät itse kaiken mahdollisen, rahastus on toistaiseksi vielä henkilökunnan hommaa. Eikä varmasti kulu kauan aikaa siihenkään, että myös se siirtyy asiakkaiden tehtäväksi tekniikan suosiollisella avustuksella.

Yritysten toiminta on viilattu viimeiseen asti virtaviivaiseksi ja tehokkaaksi, kaikki turha työ on karsittu henkilöstöltä ja kammettu asiakkaille.

Myönnetään, kyllä sitä nyt saa itsekin hedelmänsä punnittua marketin vaa’alla. Mutta esimerkiksi ostosten pakkaaminen kaupan kassalla voisi olla kultaakin kalliimpi apu.

Asiakkaat rahtaavat tarjottimiaan ja pakkaavat kassejaan mukisematta. Kuvittelevat vielä jopa, että saavat tuotteensa halvemmalla, kun yrityksellä ei tarvitse olla työtekijää niitäkin tekemässä.

Niin voi olla, mutta toisaalta on täysin mahdollista, että säästyneet rahat näkyvät asiakkaan kukkaron sijaan vain hykertelevien omistajien tileillä.

Ja esimerkiksi kaupan kassalla toimiva pakkaaja todennäköisesti lyhentäisi jonoja ja vähentäisi kassahenkilöiden tarvetta.

Eivätkä suomalaiset varmasti niin pihejä ole, etteikö moni olisi valmis pulittamaan laskun loppusummassa himpun verran ekstraa, jos saisi palvelua enemmän kuin vain ne pakolliset kuviot.

Mutta mihin ei ole opittu, sitä ei osata vaatia.

On outoa, että yritykset eivät ole heränneet tajuamaan tätä. Asiakkaan elämää helpottavat palvelut voisivat hyvinkin olla juuri se jokin, mikä saisi hänet palaamaan kyseiseen liikkeeseen toistekin.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin (sd.) rummuttaa Aamulehdessä kansalaistottelemattomuutta, jotta itsepalvelukulttuuri nujertuisi. Aloittaa voi vaikkapa jättämällä tarjottimen pöytään kahvilassa.

Selinillä on työnsä puolesta oma lehmä ojassa, mutta siitä huolimatta ideassa on vissi järki.

teresa.kauppila@hameensanomat.fi

Menot