fbpx
Uutiset

Suomalainen tor-verkossa huumeita myynyt kauppa jäi tullin haaviin – Tulli takavarikoi palvelimet ja virtuaalivaluutta bitcoineja

Suomalainen Silkkitie-sivusto oli yksi pitkäaikaisimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista pimeän verkon alustoista huumekaupalle. Sen kautta ehdittiin myydä "kansainvälisesti arvioiden merkittäviä määriä" huumausaineita ja muuta laitonta tavaraa, tulli tiedottaa.
Vuonna 2017 tulli takavarikoi suomalaisen sipulikanava-sivuston palvelimet. Se oli Silkkitietä vastaava alusta huumeiden verkkokaupalle, mutta Silkkitiestä poiketen sivusto toimi ainoastaan ostajan ja myyjän yhteyspaikkana. Silkkitie taas toimi itsessään kauppasivustona, jossa ostajat maksoivat virtuaalivaluutoilla. Kuva: Tulli
Vuonna 2017 tulli takavarikoi suomalaisen Sipulikanava-sivuston palvelimet. Kuva: Tulli

Suomen tulli kertoo takavarikoineensa pimeässä verkossa huumekaupan alustana toimineen Silkkitien verkkopalvelimet ja kaiken palvelimilla olleen sisällön.

Tulli teki takavarikon aiemmin tänä vuonna.

Esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella tulli takavarikoi myös “merkittävän” määrän virtuaalivaluutta bitcoineja.

Tulli teki tutkinnassaan kansainvälistä yhteistyötä ainakin Ranskan viranomaisten, Europolin ja muiden maiden viranomaistahojen kanssa.

Asiakokonaisuuden esitutkinta on tullin mukaan kesken, eikä Suomen tulli tai kansainväliset yhteistyötahot tiedota asiasta enempää tällä hetkellä.

Kansainvälisesti merkittävä huumekauppa

Tor-verkossa eli niin sanotussa pimeässä verkossa toiminut Silkkitie oli yksi pitkäaikaisimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista pimeän verkon alustoista huumekaupalle.

Se ehti toimia yli viiden vuoden ajan, mikä on selvästi pidempi aika kuin verkon huumevälityssivustoilla keskimäärin.

Ensimmäiset vuodet Silkkitie toimi ainoastaan suomeksi, mutta parin vuoden jälkeen sivusto alkoi toimia myös englanniksi nimellä Valhalla, minkä jälkeen sivustolla alettiin tehdä huumekauppaa kansainvälisesti.

Tullin mukaan sivustolla on myyty useamman vuoden ajan myös kansainvälisesti arvioiden merkittäviä määriä huumausaineita ja muuta laitonta tavaraa, jotka ovat johtaneet suureen määrään rikostutkintoja Suomessa ja ulkomailla.

Yksi sivuston esikuvista oli niin ikään tor-verkossa toiminut Silk Road -sivusto, jonka Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sulki vuonna 2013.

Tor-verkossa toimii yhä useita vastaavia laittoman kaupan alustoja.

Menot