Uutiset

Suomalaisaktivisten tutkintavankeutta jatketaan Slovakiassa – aktivistit ripustivat jättijulisteen hiilikaivokseen

Greenpeacen aktivistit ovat olleet poliisin hallussa keskiviikosta lähtien.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen 12 aktivistia ripustivat slovakialaisen Novákyn kaupungissa sijaitsevaan hiilivoimalaan julisteen, joka vaatii hiilenkäytön lopettamista. Kolme aktivisteista on suomalaisia.

Slovakiassa pidätettyjen suomalaisten Greenpeace-aktivistien tutkintavankeutta on jatkettu, ympäristöjärjestö Greenpeace tiedottaa.

Suomalaisaktivistit pidätettiin keskiviikkona 28. marraskuuta Slovakian Novákyssa sijaitsevan hiilikaivoksen luona. Suomalaiset ja yhdeksän muuta aktivistia ripustivat hiilikaivoksen torniin julisteen, jossa vaaditaan hiilenkäytöstä luopumista.

– Aktivistien pidätys jatkuu ja absurdit, kansalaistoimintaa rajoittavat syytteet ovat edelleen voimassa, Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki sanoo Greenpeacen tiedotteessa.

Aktivisteja epäillään Greenpeacen mukaan “yleishyödyllisen laitoksen toiminnan uhkaamisesta”.

Slovakian lain mukaan kyseisestä rikoksesta voidaan tuomita enintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Greenpeace kertoi aiemmin, että aktivistien asianajajat valittavat päätöksestä asettaa aktivistit tutkintavankeuteen.

Aktivistit osoittivat mieltään ennen Puolassa tänään sunnuntaina alkavaa YK:n ilmastokokousta.

Greenpeace perustelee mielenosoitusta sillä, että Slovakian hallitus ei ole ryhtynyt järjestön mielestä riittäviin toimiin hiilenkäytöstä luopumiseksi.

Suomalaisten lisäksi 12 aktivistin joukossa on Slovakian, Tšekin ja Belgian kansalaisia.