Uutiset

Suomalaisdokumentti sensuroitiin Venezuelassa – "signaali katkaistiin muutama minuutti ohjelman alkamisen jälkeen"

Venezuelan hallinto sensuroi Ylen Ulkolinjan dokumentin ”Pako tuhotusta maasta”.

Huhtikuussa ensiesityksensä saanut dokumentti kertoo Venezuelan kurimuksesta ja käsittelee maan sosialistihallintoa kriittisessä valossa.

 

 

 

Dokumentin ohjanneen toimittajan Pertti Pesosen mukaan ohjelma myytiin saksalaiselle Deutsche Wellelle, joka esitti sen netti-tv-lähetyksessään elokuun alussa.

– Ohjelma ehti pyöriä vain pari minuuttia, kun venezuelalainen teleoperaattorien valvontaelin Conatel katkaisi Deutsche Wellen signaalin hallituksen määräyksestä, Pesonen sanoo.

Dokumentti on noteerattu hallinnolle kriittisessä venezuelalaismediassa. Monet uutissivustot ovat kertoneet ohjelmasta ”dokumenttina, jonka presidentti Nicolas Maduron hallitus on halunnut sensuroida”.

– Venezuelalaiset tuttuni ovat kertoneet, miten ohjelmaa on kuvattu kännyköillä tv-ruudulta, ja se on levinnyt WhatsApp-ryhmissä kuin kulovalkea, Pesonen kertoo.

Myöskään Deutsche Welle ei taipunut sensuurin edessä, vaan latasi ohjelman YouTubeen, jossa sen espanjan- ja englanninkielistä versiota on katsottu neljässä päivässä yhteensä lähes 400 000 kertaa.

Pesonen on seurannut Venezuelan kriisiä yli 20 vuoden ajan ja tehnyt viisi maata käsittelevää dokumenttia.

Lennokki-isku lavastettu?

Venezuela kärsii ennennäkemättömästä taloudellisesta, poliittisesta ja humanitaarisesta kriisistä.

Presidentti Nicolas Maduro valittiin toukokuussa jatkokaudella vilpillisinä pidetyissä vaaleissa.

Viime lauantaina presidentti joutui lennokkihyökkäyksen kohteeksi pitäessään puhetta pääkaupunki Caracasissa. Lennokit oli ladattu räjähteillä.

Presidentti ei loukkaantunut iskussa.

Hän syytti hyökkäyksestä Venezuelan äärioikeistoa, Kolumbiaa sekä Yhdysvaltoja.

Asiantuntijat ovat epäilleet hyökkäystä hallituksen lavastamaksi. Sen avulla Maduron uskotaan yrittävän keskittää entistä enemmän valtaa itselleen ja tukahduttaa jo nyt nurkkaan ahdettu oppositio.

 

 

 

Tuoreimpia artikkeleita