Uutiset

Suomalaisella Sisulla maailmalle

Asekauppa se on mikä kannattaa. Armoured Modular Vehicle, AMV-taisteluajoneuvo on Patria Vehiclesin uusi ja yllättäväkin huipputuote. Edellinen oli XA-185, tuttavallisemmin panssarisisu eli Pasi.

Jos muutkin suunnittelisivat ja myisivät tuotteitaan kuin Patria, ei Suomen kilpailukyvystä tarvitsisi kantaa huolen häivää. Portugalin tarjouskilpailu meni sivu suun, mutta siihen tuleen ei pidä jäädä makaamaan.

Sisun perillisenä, ”melkein” Sisuna AMV on kotoisin Hämeestä siinä missä menneiden aikojen Vanaja-kuormuritkin. Silti vaunut tunnetaan toistaiseksi Puolassa paremmin kuin Suomessa.

Puola osti kesällä historiallisella kaupalla peräti 690 AMV:tä. Päätöstä saatteli ankara poliittinen kohu, koska maan edellinen hallitus oli tiettävästi jo epävirallisesti sopinut kaupoista aivan eri vaununtoimittajan kanssa.

Uusi hallitus pani pikavauhtia pystyyn EU-säännösten mukaisen tarjouskilpailun, jossa suomalaiset selvisivät kaikkien ällistykseksi voittajiksi.

Kauppa taisi olla yllätys Patrialle itselleenkin.

AMV:n ei pitänyt olla varsinaisesti vielä edes valmis ja silti uunituore Nato-maa Puola valitsi sen armeijansa perustyökaluksi!

Patria astui kipeästi kilpailijoidensa varpaille.

AMV on käynyt läpi menestyksellä kaikki mahdolliset testit, mutta silti sen Puolan lehdissä väitettiin sekä uponneen että palaneen niissä. Lisäksi on epäilty, ettei AVM mahdu kuljetuslentokoneisiin, näin siitäkin huolimatta, että Tshekissä messuille osallistunut AMV kuljetettiin maahan varta vasten Herkules-kuljetuskoneella.

Ilmeisenä mittatilaustyönä harrastettu mustamaalaus sai Patrian takajaloilleen, mutta kerran liikkeelle päästettyjä ”tietoja” on äärimmäisen vaikea ampua alas.

Seuraavaksi suomalaisella Sisulla piti valloittaa Portugali, mutta toisin kävi. Selitys oli sellainen, että lopullinen tarjous myöhästyi kokonaista puoli tuntia. Pettymys oli melkoinen, vaikka julkisesti yhtiö suhtautuukin asiaan itsekriittisen viileästi.

Kilpailijoiden sabotaasi kävi väkisinkin mielessä, mutta vain kävi.

Asekauppa se on mikä kannattaa. Suomalaistenkin on aika jo ilman turhanaikaista hurskastelua päästä osille tästä tunnetusta perustotuudesta.

Suurten, kankeiden ja kalliiden telavetoisten panssariarmeijoiden aika on ohi sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Patria sai Puolan päänavauksen parhaaseen mahdolliseen aikaan, kun melkein kaikkialla muuallakin siirretään armeijoita kovaa vauhtia pyörille.

Taisteluajoneuvokin on ase, vaikka käytännössä se onkin lähinnä erilaisten aseiden ja asejärjestelmien alusta ja sotilaiden kuljettaja.

On lohdullista, että Suomi ja suomalainen keskustelukin ovat edes vähän kehittyneet viime vuosina ja vieläpä hyvään suuntaan. Kukaan ei ole nostanut meteliä siitä, että Suomi myy aseita ainakin periaatteessa sotaakäyvään maahan. Puolahan on ottanut osaa Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan, joka miehittää Irakia.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic