Uutiset

Suomalaisessa naisten jalkapallossa hyvä muutosten tuuli

Suomalainen naisten ja tyttöjen jalkapalloilu purjehtii myötätuulessa.

Naisten maajoukkue aloitti pelikautensa keskiviikkona Murciassa Espanjassa makealla 2–0-voitolla EM-lopputurnausjoukkueesta Venäjästä. Myös harrastajamäärät ovat kovassa kasvussa. Rekisteröityjä nais- ja tyttöpelaajia on Suomessa jo yli 30 000.

– Hyvä ja muutosten tuuli on menossa. Naisten maajoukkue otti hienon voiton Venäjästä, joka pelaa ensi kesän EM-kilpailuissa. Venäjä on myös FIFA:n rankingissa Suomea korkeammalla, kertoo Marianne Miettinen.

Hän on TU-19- ja 18-vuotiaiden maajoukkueiden päävalmentaja ja tyttömaajoukkueiden pelaajakehityksestä vastaava tekninen johtaja.

Naisten maajoukkue pelaa nyt vt. päävalmentajansa Marko Salorannan johdolla. Elokuussa valmennusvastuun ottaa ruotsalainen Anna Signeul, joka on aikaisemmin luotsannut menestyksekkäästi Ruotsin nuorten maajoukkueita. Hän vaihtaa Suomeen Skotlannin päävalmentajan tehtävästä EM-lopputurnauksen jälkeen, jossa luotsaa vielä Skotlannin maajoukkuetta.

Miettisen johtama TU19-vuotiaiden maajoukkue tavoittelee puolestaan paikkaa ikäluokan EM-kisoihin, jotka pelataan kesällä Pohjois-Irlannissa. Suomen on voitettava oma jatkokarsintalohkonsa huhtikuussa, jotta paikka kahdeksan joukkueen EM-turnaukseen toteutuu.

Jatkokarsintaturnaus on edessä huhtikuussa Irlannissa. Suomi saa vastaansa isäntämaan joukkueen lisäksi Skotlannin ja Ukrainan.

– Voitimme oman karsintalohkomme ja meidät arvottiin jatkokarsintaan ykköskorista.

– Tasaisia otteluita on odotettavissa. Mielestäni meillä on realistinen mahdollisuus selviytyä EM-kisoihin, Miettinen arvioi.

Naisten jalkapalloilu on erittäin suosittua ympäri maailmaa. Maailmasta löytyy tätä nykyä jo noin 30 miljoonaa jalkapalloa pelaavaa naista tai tyttöä.

– Teknisesti ja taktisesti naiset voivat olla samalla tasolla kuin miespelaajat. Toisaalta vertailu naisten ja miesten välillä on typerää. Miksi edes pitäisi vertailla?

Tyttöjä on Suomessakin tulossa jalkapalloon mukaan kiihtyvällä tahdilla. Peli vetää puoleensa ja menestys ei ole läheskään tärkein vetovoimatekijä.

– Kaverit, ihmissuhteet, elämykset. Jalkapallo on ihmisten liikuttajana iso laji. Meillä seurat eivät välttämättä pysty edes ottamaan kaikkia jalkapallosta kiinnostuneita tyttöjä toimintaan mukaan. Tulijoita on niin paljon.

Miettisen mukaan suomalaisessa naisten jalkapallossa on kehitettävä etenkin peruspelaamisen tasoa.

– Pelaajan on saatava hyvät perustaidot ja osattava pelata erilaisissa tilanteissa. Toisaalta meidän on oltava tarkkana, ettei nuorten tyttöjen kehittämisessä hyviksi jalkapalloilijoiksi oikaista polkuja.

Maajoukkuevalmentaja tietää vallan hyvin, että seuratoiminnan laatu on pelaajakehityksen perusta.

– Kehitys tapahtuu pelaajan arjessa. Nuorten tasolla pitäisi olla tosi hyviä valmentajia – sellaisia, jotka osaavat kehittää yksittäistä pelaajaa ja valmentaa myös erilaisia ryhmiä.

Miettinen piipahti torstai-iltana luennoimassa Hämeenlinnan Jalkapalloseuran tilaisuudessa yhdessä palloliiton nuorten olympiavalmentajien ja myös tyttömaajoukkueiden valmennuksessa työskentelevän Pekko Söderströmin kanssa. Luennon aiheena oli ”valmentamisen vuorovaikutus”, ja se oli tarkoitettu seurojen valmentajille, joukkueenjohtajille ja pelaajille lajista riippumatta.

– On rikkaus, kun eri lajien edustajat ovat keskenään vuorovaikutuksessa. Joukkueurheilun valmennuksessahan on paljon yhteisiä juttuja, Miettinen sanoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic