fbpx
Uutiset

Suomalaiset istuvat tai pötköttävät liikaa - liikuntasuosituksiin tulossa muutos, jossa korostetaan kaikenlaisen liikunnan merkitystä.

Keveäkin arkiliikunta ja lisäaskeleet on parempi kuin olla kokonaan liikkumatta. Tällä ajattelulla yritetään nyt saada suomalaisia ylös ja liikkeelle.

UKK-instituutin liikuntaraportin mukaan suomalaiset istuvat ja pötköttävät makuulla. Sekä aikuiset että lapset ja nuoret istuvat tai ovat makuuasennossa yli puolet valveillaoloajastaan, tasaisesti pitkin päivää.

Aikuisille kertyy reipasta liikuntaa päivässä keskimäärin 42 minuuttia ja rasittavaa muutama minuutti. Vain joka viides tutkimukseen osallistuneista noudatti kestävyysliikuntasuositusta eli harrasti kestävyystyyppistä liikuntaa ainakin kolmena päivän viikossa yhteensä vähintään 2,5 tuntia.

Erikoistutkija Pauliina Husu toteaa, että muustakin kuin lenkkareissa ja urheilutrikoissa viilettämisestä on hyötyä: portaat ylös kävellen, lähikirjastoon kävellen eikä autolla.

Myös elinympäristöllä on merkitystä.

– Onko kodin ympärillä lähiliikuntapaikkoja ja turvallisia kävely- ja pyöräteitä. Entä onko työpaikoilla mahdollisuus peseytymiseen ja vaatteiden vaihtoon, Husu sanoo.

Hänen mukaansa myös liikuntasuosituksiin on tulossa muutos, jossa minuuttien mittaamisen sijaan korostetaan kaikenlaisen liikunnan merkitystä.

Liikuntaraportti koostuu kahdesta osasta. Tuorein osa kuvaa aikuisten fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Lapsia ja nuoria koskeva osuus on vuodelta 2016.

Lapset ja nuoret istuivat tai makasivat hereilläoloajastaan keskimäärin 7 tuntia ja 27 minuuttia. Istumisen määrä kasvoi tasaisesti iän myötä.


http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161012

Asiasanat

Menot