fbpx
Uutiset Kabul/Washington/Helsinki

Suomalaiset lähtivät Kabulista – Lentokentän ulkopuolella kaksi räjähdystä, Suomen puolustusvoimien suojausjoukko ei osallisena

Kabulin lentokentällä on tapahtunut tuoreimpien tietojen mukaan kaksi räjähdystä.
Suomalaisviranomaiset ovat evakuoineet Kabulin lentokentän läheisyydestä Suomelle, EU:lle ja Natolle töitä tehneitä ja heidän perheenjäseniään. Kuva: Ulkoministeriö
Suomalaisviranomaiset ovat evakuoineet Kabulin lentokentän läheisyydestä Suomelle, EU:lle ja Natolle töitä tehneitä ja heidän perheenjäseniään. Kuva: Ulkoministeriö

Afganistanissa Kabulin lentokentän ulkopuolella on tapahtunut kaksi räjähdystä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby Twitterissä.

Talebanin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että räjähdyksessä olisi kuollut ainakin 13 ihmistä, mukaan lukien lapsia. Lisäksi räjähdyksessä olisi Talebanin edustajan mukaan loukkaantunut monia talebaneja.

Kello seitsemän jälkeen Suomen aikaa Kabulissa toimiva päivystysklinikka kertoi, että sinne on tuotu räjähdysten jälkeen kuusi kuollutta ja yli 30 haavoittunutta.

Räjähdykset tapahtuivat Kabulin lentokentän yhden portin läheisyydessä ja Baron-hotellin lähellä. Baron-hotelli on paikka, jota on BBC:n mukaan käytetty välietappina evakuoitaville länsimaalaisille.

Kuolleiden tai loukkaantuneiden määrästä ei ole kuitenkaan vielä tarkkaa tietoa.

Kirby sanoi Twitterissä, että räjähdyksessä on kuollut ja haavoittunut Yhdysvaltain sotilaita. Lisäksi uhrien joukossa on afganistanilaisia. Kirby ei kertonut tarkkoja lukuja kuolleiden ja haavoittuneiden määrästä.

Yhdysvaltalaismedian mukaan neljä merijalkaväensotilasta on kuollut, kertoo BBC.

Useat maat varoittivat terroriuhasta etukäteen.

Suomalaiset poistuneet

Hämeen Sanomien tietojen mukaan suomalaiset virkamiehet ja sotilaat ovat poistuneet Kabulin lentokentältä ja Afganistanista, eikä suomalaisilla ole hätää. Suomalaiset ovat lentokoneessa matkalla länteen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvistaa tiedotustilaisuudessa noin kahdeksalta torstai-iltana, että Suomi on tällä erää päättänyt evakuointitehtävän Afganistanissa. Noin 340 ihmistä ja auttajat on hänen mukaansa saatu turvaan. Afganistaniin lähetetyt avun antajat ovat matkalla kotiin.

Haaviston mukaan lentokentän iskuissa oli kyse itsemurhaiskuista.

Suomen ulkoministeriön tukitehtävässä oleva Puolustusvoimien suojausjoukko ei ole ollut osallisena tapahtuneessa, kertoi Puolustusvoimat tiedotteessa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Puolustusvoimien suojausosasto oli tärkeä, ehkä ratkaiseva apu evakuoinneissa.

–  Joukkomme tekivät sen, mitä tässä ajassa oli suinkin tehtävissä. Joukko suoriutui tehtävistään esimerkillisellä tavalla. Puolustusvoimien tuella evakuoitavien määrä saatiin nostettua merkittävästi, Kaikkonen sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Suomen joukot eivät joutuneet sellaisiin välittömiin vaaratilanteisiin, missä he olisivat joutuneet käyttämään voimakeinoja itsepuolustukseen.

Sadat ihmiset ottaneet ulkoministeriöön yhteyttä

Ulkoministeriöön on Haaviston mukaan ottanut yhteyttä ehkä sadat ihmiset erilaisissa perheenyhdistämiskysymyksissä. Haaviston mukaan tässä tilanteessa perheenyhdistämisratkaisuita ei tehdä lentokentän portilla.

– Kaikki varmaan ymmärtävät, miksi. Se vaatii tiettyjä prosesseja ja lainmukaisuutta. Olemme etsimässä ulkoministeriössä ratkaisuja, miten tätä perheenyhdistämistä voi jatkossa helpottaa, hän sanoo.

Ratkaisuita voidaan löytää esimerkiksi kiertävistä konsulaateista.

“Kuin tuomiopäivänä”

Silminnäkijä kuvailee Kabulin lentokentän ulkopuolella tapahtuneen räjähdyksen aiheuttaneen paljon henkilövahinkoja. France 24:n jakamalla videolla mies kertoo, miten ihmisiä paiskautui räjähdyksen voimasta sinne tänne. Myös ulkomaisia sotilaita kaatui.

–  Räjähdys oli todella voimakas, mies sanoo Twitterissä julkaistulla videolla.

Hän arvioi nähneensä lähistöllä ainakin neljä-viisisataa ihmisiä.

–  Kannoimme paareilla haavoittuneita, mies kertoo ja katselee vaatteitaan.

–  Vaatteeni ovat aivan veressä.

Briteille työskennellyt ex-tulkki kuvailee puolestaan Sky Newsille näkymää sellaiseksi kuin olisi ollut “tuomiopäivä”. Haavoittuneita oli miehen mukaan kaikkialla.

–  Näin juoksevia ihmisiä, joiden kasvot ja kehot olivat veressä, mies kirjoittaa Whatsapp-keskustelussa, jonka kävi Sky Newsin toimittajan kanssa.

Hän itse ja hänen perheensä ovat turvassa.

Taleban tuomitsee iskut

Äärijärjestö Taleban tuomitsee Kabulin lentokentän ulkopuolella Yhdysvaltain armeijan valvonnassa olevalla alueella tapahtuneet räjähdykset.

Islamilainen emiraatti tuomitsee voimakkaasti Kabulin lentokentällä olleita siviilejä vastaan tehdyn pommi-iskun, sanotaan järjestön lausunnossa.

Räjähdys tapahtui alueella, jossa turvallisuus on Yhdysvaltain sotilaiden vastuulla, lausunnossa todettiin myös.

Päivitetty kauttaaltaan STT:n tiedoilla kello 20.24. Päivitetty STT:n tiedoilla 20.40. Päivitetty jälleen STT:n tiedoilla 20.57.

Menot