Uutiset

Suomalaiset matkustajat tuovat yhä väkevämpiä alkoholijuomia maahan

Oluen matkustajatuonti laski viisi miljoonaa litraa vuoden aikana.
Arkistokuvassa lastataan alkoholia suomalaisten autoihin Tallinnan satamassa. Kuva: Arno Juutilainen
Arkistokuvassa lastataan alkoholia suomalaisten autoihin Tallinnan satamassa. Kuva: Arno Juutilainen

Suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä melkein 59 miljoonaa litraa alkoholijuomia vuoden 2018 toukokuun ja vuoden 2019 huhtikuun välisenä aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastoraportti.

Kun määrät muunnetaan sataprosenttiseksi alkoholiksi, lisääntyi matkustajatuonti 7,3 prosentilla aiempaan 12 kuukauden ajanjaksoon nähden.

Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna matkustajatuontina tuotiin maahan 6,9 miljoonaa litraa.

Samaan aikaan tuotujen alkoholituotteiden litramäärät laskivat. Litramääräinen tuonti väheni hieman alle viisi prosenttia viime vuoden toukokuun ja kuluvan vuoden huhtikuun välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että maahantuotu alkoholi on ollut keskimääräisesti vahvempaa kuin aiemmin.

Olutta tuotiin lähes 24 miljoonaa litraa

Matkustajatuonti lisääntyikin erityisesti väkevien juomien, välituotteiden eli väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten, viinien ja siidereiden kohdalla. Eniten Suomeen tuotiin edelleen olutta, melkein 24 miljoonaa litraa. Tuonti väheni kuitenkin viidellä miljoonalla litralla vuoden aikana.

Matkustajatuontikyselyssä kysyttiin joka viikko kahden edellisen viikon aikaista matkustajatuontia 500:lta satunnaisesti valitulta 15 vuotta täyttäneeltä Manner-Suomen asukkaalta.

Yhteydenottoja oli yli 26  000. Noin 2  600 henkilöä oli palannut ulkomailta edellisen kahden viikon aikana.

Kyselytutkimuksen tilasivat THL, Valvira, valtiovarainministeriö ja Alko. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Hallitus tiukentaa verotusta

Antti Rinteen (sd.) hallitus aikoo jatkaa alkoholiveron korotuksia 50 miljoonalla eurolla. Hallitusohjelmassa mainitaan, että korotuksissa otetaan huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan.

Naapurimaa Viro on sen sijaan suunnitellut laskevansa alkoholin veroa 25 prosenttia heinäkuussa. Verotuksen höllentämisellä pyritään suitsimaan Latviaan kohdistuvaa viinarallia. Maa on viime vuosina nostanut alkoholituotteiden verotusta varsin rajusti.

Etujärjestöt pelkäävät Virosta tulevan viinarallin lisääntyvän entisestään, jos Suomen haittaveroja ei suhteuteta etelänaapuriin veropolitiikkaan. STT

Päivän lehti

18.1.2020