Uutiset

Suomalaiset mestareita remontoimaan itsensä sairaalaan

Suomalaiset ovat niin varovaisia liikenteessä ja työpaikoillaan, että kotiin päästyään he antavat varovaisuudelle piutpaut.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa kuolee vuosittain noin 2 200 suomalaista. Määrä on noin 80 prosenttia kaikista tapaturmaisista kuolemantapauksista.

– Ihmiset uskovat usein virheellisesti, että suurin riski joutua onnettomuuteen olisi liikenteessä. Uskon kotitapaturmien suuren määrän takana olevan valistuksen puutteen ja ihmisten väärien asenteiden, sanoo ylitarkastaja Merja Söderholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Söderholm arvioi vuosittain tapahtuvan peräti noin 700 000 vammaan johtavaa vapaa-ajan ja kotitapaturmaa. Kotitapaturmia enemmän onnettomuuksia sattuu vain liikunnan yhteydessä. Jatkuvasti lisääntyvissä liikuntatapaturmissa vammat eivät kuitenkaan yleensä ole niitä kaikkein vakavimpia.

Kotonakaan ei tarvitse sattua

Kotona tapahtuvat onnettomuudet ovat yleensä kaatumisia, jotka ovat vaarallisia etenkin vanhuksille. Myös kotien itseoppineet remonttireiskat telovat itsensä usein korjaus- ja remonttipuuhissa.

– Sanonnan mukaan tekevälle sattuu aina. Mutta kun työpaikoilla ja liikenteessä tapaturmia sattuu vähemmän kuin kotona, niin eikö voitaisi ajatella, ettei kotonakaan ole pakko sattua? Söderholm huokaa.

Vapaa-ajan ja kotitapaturmien riskiryhmään kuuluvat ikääntyneet naiset ja erityisesti nuoret miehet. Vuoden aikana jopa joka neljäs 15-24-vuotias mies joutuu tapaturmaan.

Jotakin positiivista ylitarkastaja Söderholm sentään löytää tilastokäyristä.

– Lasten vakavat tapaturmat ovat vähentyneet viime vuosina. Vanhemmat selvästi huolehtivat lastensa turvallisuudesta, hän sanoo.

Sähkölaite ja suomalainen huono yhdistelmä

Vaara vaanii kotona paitsi remonttien ja kaatumisten, myös sähkölaitteiden muodossa.

– Esimerkiksi kylmälaitteiden taustat tulisi imuroida kerran vuodessa. Vaikka pöly on hyvä eriste, niin se myös palaa hyvin. Liesi on nousemassa tulipaloja aiheuttavien sähkölaitteiden ykköseksi. Televisio ei ole ihan niin paha kuin yleisesti luullaan, valottaa yli-insinööri Olli Saarsalmi sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Saarsalmen mukaan saunahullut suomalaiset ovat asuntojensa sytyttämisessä maailman huippuja.

– Asukaslukuun suhteutettuja tulipalojen määriä voidaan verrata vaikka yleisurheilun 10 000 metrin juoksuun. Tulipalojen määrässä mitattuna Suomi voittaisi kaikki muut maat ainakin kierroksella. Suomen tullessa maaliin Ruotsi on vasta kuuden kilometrin kohdalla, hän vertaa.

Kaksiteholinssit huonot portaissa

Yli-insinööri Saarsalmi kehottaa varovaisuuteen myös portaikoissa.

– Sata ihmistä kuolee vuosittain rappusissa kaatuessaan. Painavat kantamukset ja kaksiteholinssit ovat yleisimpiä syitä portaikkotapaturmiin, hän kertoo.

Saarsalmen mukaan suurin osa portaikkotapaturmista sattuu alaspäin mentäessä.

– Hyvä periaate onkin kävellä raput ylös ja tulla hissillä alas. Kuntokin kasvaa siinä samalla, hän vihjaisee. (HäSa)

Päivän lehti

8.8.2020