Kolumnit Uutiset

Suomalaiset osaavat hieman kierrättää

Suomalaiset pitävät itseään tehokkaina kierrättäjinä. Tämä käy säännöllisesti ilmi erilaisissa kyselyissä.

Niissä lähes kaikki vastaajat ilmoittavat kierrättävänsä talouden jätteitä.

Totuus on kuitenkin, että hyvin suuri osa jätteistämme päätyy edelleen poltettavaksi. Sitä ei voi pitää kierrätyksenä, koska poltettaessa tuhotaan potentiaalista raaka-ainetta lopullisesti.

Olemme tehokkaita kierrättäjiä, kun puhutaan paperista, kartongista, pulloista ja tölkeistä. Sinänsä ei ole ihme, että tölkit ja pullot kiertävät, koska niistä maksetaan pantti.

Sen sijaan esimerkiksi biojätteessä on yhä parantamisen varaa.

Isoissa taloyhtiöissä kerätään biojätteet erikseen, samoin lasit, metallit, paperit ja pahvit. Vielä kun saisi kaikki asukkaat tutustumaan lajitteluohjeisiin.

Myös Rinki oy:n lajittelupisteissä näyttää olevan se ongelma, että jotkut tuovat niihin kaiken roskan.

Maaseudulla biojätteiden kierrättäminen on usein mahdollista vain omassa kompostissa. Sellaisen ylläpito taas on hankalaa, jos ei asu omakotitalossa.

On hyvä parannus, että muovin voi nykyään kierrättää. Vasta nyt, kun Rinki aloitti keräyksen, on huomannut, kuinka paljon muovia talouteen kertyy.

Kun vertaa muihin länsieurooppalaisiin, suomalaisilla on parantamisen varaa esimerkiksi vaatteiden ja huonekalujen kierrätyksessä.

Ehjät, puhtaat vaatteet kelpaavat useille toimijoille ja keräyslaatikoita on siellä, missä on muitakin kierrätyslaatikoita.

Sen sijaan rikkinäisiä, mutta sinänsä materiaaliksi kelpaavia tekstiilejä ei tunnu mikään taho järjestelmällisesti keräävän.

Huonekalut esimerkiksi SPR ja Fida hakevat kotoa, mutta järjestöille kelpaavat vain ehjät, puhtaat ja muodikkaat huonekalut.

Onneksi kaupunkiseuduilla on olemassa roskisdyykkareita. Kun vanha perintönä väkisin vastaanotettu chippendalekalusto ei kelvannut yhdellekään hyväntekeväisyysjärjestölle, se oli pakko kantaa taloyhtiön siirtolavalle.

Illan pimetessä paikalle ilmestyi ensin tiedustelija. Hetken kuluttua ilmaantui ryhmä, joka kantoi kaluston johonkin.

Toivottavasti se sai uuden elämän. Joku esittelee pian naistenlehdessä pelastaneensa tämän tyylikkään kaluston roskalavalta.