Uutiset

Suomalaiset pelkäävät liikaa mielenterveyskuntoutujia – valtiovallalta penätään stigmanvastaista kärkihanketta

19 prosenttia ei haluaisi mielenterveyskuntoutujia naapurikseen, ja 18 prosentin mielestä heitä on epämukavaa ja pelottavaa kohdata.
Myös mielenterveyden häiriöihin olisi haettava apua mahdollisimman pian, jotta toipuminen käynnistyisi nopeasti.

Mielenterveyden keskusliitto vaatii, että mielenterveysongelmien aiheuttamaa stigmaa vastaan on saatava valtakunnallinen kärkihanke.

Uuden mielenterveysbarometrin mukaan mielenterveyden häiriöihin liittyy yhä häpeäleima, joka vaikeuttaa avun hakemista ja oireista toipumista.

Barometrin mukaan lähes viidennes pelkää mielenterveyskuntoutujia: 19 prosenttia ei haluaisi heitä naapurikseen, ja 18 prosentin mielestä heitä on epämukavaa ja pelottavaa kohdata.

Barometria varten on tehty kyselytutkimusta noin 2 800 suomalaiselle. Vastaajista noin 300 edusti kuntoutujia ja omaisia, 300 työnantajia, yli tuhat psykologeja ja psykiatreja ja 1 200 vastaajaa 15–74-vuotiasta väestöä.

Mielenterveyden häiriöitä itse kokeneista 39 prosenttia on sitä mieltä, että psyykkisen sairauden vuoksi joutuu leimatuksi. Mielenterveysalan ammattilaisista samaa mieltä on peräti 69 prosenttia.

– Muissa Pohjoismaissa julkisella rahoituksella on jo toteutettu menestyksekkäitä kansallisia ohjelmia häpeäleiman vähentämiseksi. Suomessa stigmanvastainen kärkihanke on saatava seuraavaan hallitusohjelmaan, vaatii Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Tarmo Raatikainen.

Tieto ongelmista voi johtaa työpaikan menetykseen

Leima näkyy Mielenterveyden keskusliiton mukaan myös työelämässä. Tieto työntekijän tai esimiehen mielenterveysongelmista voi johtaa työpaikan, aseman tai arvostuksen menetykseen.

Barometrin mukaan tätä mieltä on 73 prosenttia mielenterveysongelmia itse kokeneista, 61 prosenttia väestöstä, 55 prosenttia mielenterveysammattilaisista ja 49 prosenttia työnantajista.

– Yksilön kokema sisäinen stigma on vakava este hänen kuntoutumiselleen. Sairastunut salaa oireitaan ja viivyttelee avun hakemista. Tutkimusten mukaan on myös tavallista, että mielenterveyskuntoutuja jättää hakematta koulutuksiin tai töihin ennakoidessaan ympäristön kielteisiä reaktioita, Raatikainen sanoo.

Myös mielenterveyden häiriöihin olisi haettava apua mahdollisimman pian, jotta toipuminen käynnistyisi nopeasti.

Tänään sunnuntaina järjestetään eri puolilla Suomea kynttilätapahtumia itsemurhan uhrien muistolle. Kynttilätapahtumat aloittavat valtakunnallisen mielenterveysviikon 18.–25.11.2018.

Linkki: http://mtkl.fi/palvelut/mielenterveysviikko/mielenterveysviikon-tapahtumat/

Päivän lehti

3.8.2020