fbpx
Uutiset

Suomalaiset ruokkivat pulloautomaatteja kiitettävästi

Petri Keinonen latoo tottuneesti palautuspullojaan automaattiin Idänpään S-marketissa.

– Järjestelmä toimii oikein hyvin. Varsinkin nyt, kun kauppa on uusinut koneet ja niitä on tarpeeksi monta.

Keinonen on erinomainen esimerkki suomalaisesta pullojenkierrättäjästä. Kun ostettu pullo on tyhjennetty, se kannetaan tunnollisesti takaisin kauppaan.

Suomen Palautuspakkaus oy:n mukaan pantillisten lasipullojen palautusprosentti hipoo sataa. Toissa vuonna suomalaiset ohittivat ruotsalaiset palautusinnossa.

Alumiinisten juomatölkkien palauttaminen kasvoi viime vuonna kahdella prosentilla 94 prosenttiin. Samalla ylittyi Suomessa ensimmäisen kerran miljardin myydyn juomatölkin raja. Vuonna 2008 kauppoihin tulleiden kierrätysmuovipullojen palautusaste on nyt noussut ensi kertaa yli 90 prosentin.

Suomen Palautuspakkauksen viestintäpäällikkö Johanna Ljungberg sanoo, että huippulukuihin vaikuttaa sekin, että kaupungilla, puistoissa ja rannoilla liikuttaessa pullot ja tölkit säilytetään ehjinä ja jätetään tyhjinä roskakorien lähettyville. Näin pullonkerääjät löytävät ne helposti.


Tipattomia pulloja rauhalliseen tahtiin

Idänpään S-marketin marketpäällikkö Marko Leppänen kehuu sekä pullonpalauttajia että palautusautomaatteja. Mitä kuivempia pullot ovat sitä siistimpinä koneet pysyvät. Ehjä etiketti tuotetietoineen ja viivakoodeineen takaa, että pullosta saa palautuksen.

– Jos pulloja tunkee hullun lailla kiireellä koneeseen, se voi mennä jumiin. Mutta ei automaatteja oikein rikki saa. Ne ovat varmoja vehkeitä, sanoo Leppänen.

Palautusautomaatit ovat kiertävässä huollossa, mutta aina silloin tällöin ne tekevät tenän. Tällöin pullo on esimerkiksi saattanut pudota puristimessa väärään paikkaan, mutta yleisin syy laitteen toimintahäiriölle on varastolaatikoiden täyttyminen.

Koneiden toimivuuteen vaikuttaa luonnollisesti myös niiden ikä. Automaattien keskimääräisen eliniän määrittäminen on vaikeaa.

– Siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten käytön kovuus ja se, onko automaatti Alkon yhteydessä, selvittää Leppänen. (HäSa-STT)

Menot