Kolumnit Uutiset

Suomalaiset ryyppäävät väärin

Viinanjuonti tuli taas mieleen Viron-lautalla. Ei silleen, että olisi tehnyt mieli juopotella tavallista enemmän, sillä loma-aikana saa kotomaassakin toteuttaa itseään vapaasti tällä saralla.

On oikeasti mahdollista tuoda valtaisia alkoholilasteja laivalta. Ei tosin pidä paikkaansa, että sellaisen voisi Suomeen tilata käymättä Tallinnassa. Ainakin yhden henkilön pitää käydä naapurissa kuittaamassa kuorma.

Laivayhtiöt ovat silti tehneet erittäin helpoksi alkoholihankinnat. Tilauksen voi tehdä etukäteen netissä.

Autoa ei tarvita, koska viinalasti voidaan nostaa Tallinnassa ruumaan trukilla ja Helsingissä sieltä pois. Siitä eteenpäin neste pitää saada kulkemaan omin konstein.

Uudehko peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) kävi alkuviikosta toimittajille tarkoitetussa taustatilaisuudessa todistelemassa, että sote-ministeriö on ihan tosissaan tiukentamassa alkoholin saatavuutta.

Perusteena on muun muassa se, että alle 65-vuotiaiden yleisin kuolinsyy on nykyään alkoholiperäinen sairaus. Näin on erityisesti miehillä, mutta nyt myös naisilla.

Toisaalta tilastollisesti alkoholinkäyttö ei ole Suomessa lisääntynyt. Varsinkin nuoret kuluttavat alkoholia aikaisempaa vähemmän.

Kansainvälisesti suomalaiset eivät ryyppää muita eurooppalaisia enemmän. Ongelmana on kännihakuinen tapamme juoda.

Lisäksi nyt eläkkeelle siirtyvät suuret ikäluokat eivät suinkaan aio muuttaa juomatapojaan ikääntyessään. Alkoholi maistuu yhä.

Alan asiantuntijat sanovat, että alkoholijuomien hinnankorotukset näkyvät nopeasti tilastoissa terveyshaittojen vähentymisenä.

Kansan alkoholinkäyttöä olisikin helppo ohjailla ilman EU-Viroa. Nyt hinnantarkistus näkyy heti lisääntyvänä viinamatkailuna.

Kun varasto on täynnä Viron viinaa, sitä tulee myös napatuksi enemmän kuin tavallisesti. Siksi hinnankorotus ei ole ratkaisu, pikemminkin päinvastoin.

Viinahaittojen suitsiminen tuskin onnistuu nykyisille keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. Me yli viisikymppiset olemme liian piintyneitä tapoihimme.

Nuorten käyttäytyminen antaa odottaa, että lähivuosikymmeninä suunta kääntyy.

Maailma on jo nyt muuttunut paljon. Vielä pari vuosikymmentä sitten oli mahdollista röyhytellä tupakkaa omassa työpisteessään työtovereista välittämättä. Työpaikkojen ilma oli sakeana savusta.

Samoihin aikoihin oli ihan sopivaa tulla töihin kaameassa kankkusessa. Sille enintään naureskeltiin hyväntahtoisesti.

Itse olen niin vanha, että tullessani ensimmäiseen harjoittelupaikkaani urheilutoimituksen pöydällä oli avattu viskipullo, jonka toimittajat illan mittaan tyhjensivät töitä tehdessään.

Kyllä siitä on tultu pitkä matka parempaan suuntaan.

Päivän lehti

1.6.2020